Προσπάθεια να επεκτείνει τις αρμοδιότητές του έκανε χθες (6 Νοεμβρίου) ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, αφού το κυβερνών κόμμα, παρουσίασε στο κοινοβούλιο πρόταση για την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.
Ο Erdoğan, που έχει επικρατήσει στην τουρκική πολιτική σκηνή από τότε που το κόμμα του ήρθε στην εξουσία το 2002, φαίνεται να προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του με το να γίνει αρχηγός του κράτους στις προεδρικές εκλογές του 2014.
Σύμφωνα με το τωρινό σύστημα, ο πρόεδρος έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Το Κόμμα ΑΚ έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια εκτελεστική προεδρία στο πλαίσιο ενός νέου συντάγματος, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα προωθήσει τον εκδημοκρατισμό της χώρας.
Τα σχέδια του τούρκου πρωθυπουργού είναι πιθανό να βρει αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου, που φοβούνται ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα του δώσει πολλές εξουσίες. Ωστόσο, το Κόμμα ΑΚ έχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
«Παρουσιάσαμε μια πρόταση στο γραφείο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Μέσα σε αυτή υπάρχει πρόταση του Κόμματος ΑΚ για τον σχηματισμό Προεδρικού συστήματος», είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Bekir Bozdağ σε δημοσιογράφους.
«Νομίζουμε είναι σωστό να κινηθεί η Τουρκία προς ένα προεδρικό σύστημα που μπορεί να θεσπίσει ισχυρή ηγεσία και να δημιουργήσει σταθερότητα και όχι διαμάχες τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.
Η κίνηση συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση Erdoğan ότι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα γίνουν τον Μάρτιο του 2014, όπως έχει προγραμματιστεί. Ο τούρκος αποπειράθηκε να γίνουν οι εκλογές 5 μήνες νωρίτερα, ωστόσο δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει τα σχέδιά του.
Η τελευταία απόφαση μπορεί να θεωρηθεί «μικρό πλήγμα» για τις προεδρικές φιλοδοξίες του, καθώς εάν οι τοπικές εκλογές γίνονταν νωρίτερα θα του έδιναν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστεί για τις προεδρικές το 2014.
Πιθανά εμπόδια
Ένα πιθανό εμπόδια στα σχέδια Erdoğan ίσως είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος. Δημοσκόπηση της τουρκικής MetroPOLL έδειξε ότι οι τούρκοι θα προτιμούσαν τον Abdullah Gül για επόμενο πρόεδρό τους.
Οι δύο άντρες που ίδρυσαν το Κόμμα ΑΚ το 2001, που στη θεωρία θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν για τον προεδρικό θώκο, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο δημοσίως αντίθετες απόψεις, όπως πχ την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τη διαχείριση της αστυνομίας στην απαγόρευση μιας πορείας διαμαρτυρίας.
Πηγή: euractiv.gr