Την ικανοποίησή τους για την επανεκλογή Obama εξέφρασαν σε κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αποτελεί «κοινό στόχο» τόσο για την ΕΕ όσο και για τις ΗΠΑ.

Ο Barack Obama επανεξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ, επικρατώντας οριακά έναντι του Ρεπουμπλικάνου συνυποψήφιου του Mitt Romney (50%-49%).

«Πήρα δεν πήρα την ψήφο σας, σας άκουσα, έμαθα από εσάς. Και με κάνατε καλύτερο Πρόεδρο», είπε ο Obama μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Οι εποχές που ζούμε είναι μεγάλη πρόκληση για το έθνος μας […] εύχομαι ο πρόεδρος να πετύχει στην καθοδήγηση του έθνους μας», υπογράμμισε ο Romney.

Οικονομία και ασφάλεια «κοινές προκλήσεις»

Στην κοινή τους δήλωση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η παγκόσμια οικονομία αποτελεί «κοινή πρόκληση» όπως επίσης και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στις 23 Οκτωβρίου η Ευρωβουλή έδωσε το πράσινο φως στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ με τους ευρωβουλευτές να ισχυρίζονται ότι το ΑΕΠ ΕΕ-ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 163δις € μέχρι το 2018, εάν καταργηθούν οι μισοί μη δασμολογικοί φραγμοί. Η ένταση του εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ ήταν 700δις € το 2011 και οι διμερείς επενδύσεις πλησίασαν τα 2.4τρις €.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά «αγκάθια» στην εν λόγω συμφωνία κυρίως στα πεδία της γεωργίας, των θαλάσσιων μεταφορών, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και τα κλωνοποιημένα ζώα.

«Έχουμε τη χαρά να συγχαρούμε εκ νέου τον Πρόεδρο Obama για την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντικό στρατηγικό εταίρο της ΕΕ και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία που θεσπίστηκε με τον Πρόεδρο Obama τα τελευταία 4 χρόνια, να ενισχύσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων της ασφάλειας και της οικονομίας», είπαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Συνέχισαν λέγοντας ότι «η δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Obama για να ξεκλειδώσουμε την απαράμιλλη δυναμική της διατλαντικής αγοράς».

«Είμαστε επίσης έτοιμοι να συνεχίσουμε την στενή συνεργασία μας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και στην προώθηση των κοινών μας αξιών. Αναμένουμε να συναντήσουμε τον Πρόεδρο Obama σύντομα προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τις προτεραιότητές μας και να δώσουμε νέα ώθηση στην κοινή μας δράση».

Στην Ουάσιγκτον ο Tyson Barker από το Ίδρυμα Bertelsmann είπε ότι ο Obama θα πρέπει να το θέσει δημοσίως για μεγαλύτερη, πιο αποφασιστική οικονομική ολοκλήρωση και συντονισμένη δημοσιονομική επέκταση με τη γηραιά ήπειρο προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Θα συνεχίσει να συγκρούεται με την προσέγγιση της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel αναφορικά με την διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης λαμβάνοντας εύσημα από Παρίσι, Ρώμη, Μαδρίτη και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: euractiv.gr