Κλιμακώθηκε χθες (5 Νοεμβρίου) η σύγκρουση ΕΕ-Κίνας για τα ηλιακά πάνελ, καθώς η Κίνα κατήγγειλε στον ΠΟΕ ότι Ιταλία και Ελλάδα ευνοούν αθέμιτα τους εγχώριους παρόχους.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακών πάνελ παγκοσμίως, κατηγόρησε την ΕΕ ότι παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, αφού πρώτα προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει τις εισαγωγές ηλιακής τεχνολογίας από την Ευρώπη.

Είπε ότι η ουσία της καταγγελίας επικεντρώνεται στις προσφορές υψηλότερων τιμών ηλεκτρισμού από Ρώμη και Αθήνα σε παραγωγούς ηλιακής ενέργειας που χρησιμοποιούν κυρίως εγχώρια προϊόντα.

Οι ανησυχίες ότι η οικονομική κρίση θα επέφερε διαμάχες λόγω του αυξανόμενου προστατευτισμού απεδείχθησαν λανθασμένες.. μέχρι και φέτος. Κατά το 2012, ο ΠΟΕ έλαβε 25 καταγγελίες σε σύγκριση με τις 8 του 2011. Οι αναλυτές κατηγορούν την μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, για την πρόκληση μιας σειράς διαμαχών, όπως αυτή του Μεξικό και των ΗΠΑ εναντίον της Αργεντινής, λόγω των περιορισμών στις εισαγωγές κρέατος και φρούτων της τελευταίας, όπως επίσης και οι αντιδράσεις της Βραζιλίας για τα μέτρα αντιντάμπινγκ της Ν. Αφρικής στο βραζιλιάνικο κατεψυγμένο κρέας.

Οι μεγαλύτερες διαμάχες εμπλέκουν 4 μεγάλα εμπορικά μπλοκ- τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και την ΕΕ. Τα ηλιακά πάνελ ήρθαν στο επίκεντρο όταν οι κινέζοι παραγωγοί ηλιακών πάνελ διατήρησαν την παραγωγή τους παρά την οξεία πτώση της ζήτησης.

Η Ουάσιγκτον δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, μετά από παράπονα αμερικανικών εταιρειών για τις κινεζικές πρακτικές στο ζήτημα των ηλιακών πάνελ.

Πρόσφατα το Κογκρέσο επέβαλε κυρώσεις σε σαρωτικούς περιορισμούς σε αγαθά που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ στην Κίνα, σύμφωνα με τους κανόνες που επιτρέπουν «την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων σε χώρες που δεν έχουν οικονομία της αγοράς».

Η Κίνα αντέδρασε με μια σειρά καταγγελιών στον ΠΟΕ, μια εκ των οποίων φαίνεται να είναι η ίδια με εκείνη που έφεραν ΕΕ και Ιαπωνία εναντίον του Καναδά, αναφορικά με την προστασία της καναδικής βιομηχανίας ηλιακών πάνελ.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να αγωνιστεί για ένα περιβάλλον θεμιτού διεθνούς εμπορίου για την κινεζική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εμπορίου Shen Danyang.

Ο Shen είπε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τη βιομηχανική τους συνεργασία και να απορρίψουν βραχυπρόθεσμα «προστατευτικά» μέτρα.

Περίπου το 60% των κινεζικών εξαγωγών ηλιακών πάνελ και άλλων προϊόντων πήγαν στην ΕΕ το 2011, παράγοντας 21δις €, αντιστοιχώντας στο 7% όλων των κινεζικών εξαγωγών στην ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πηγή: euractiv.gr