Είναι μόλις 34 χρόνων. Εμπνεύστηκε ένα λογισμικό που βασίζεται σε στατιστικές μελέτες του… μπέιζμπολ (!) και του πόκερ (!!!).

Θεωρείται ο απόλυτος «γκουρού» των πολιτικών αναλύσεων και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει την «αξία» του, έχοντας προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια τα αποτελέσματα των προηγούμενων προεδρικών εκλογών του 2008 σε 49 πολιτείες, καθώς και τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Γερουσία.

Ο κ. Νέιτ Σίλβερ και αυτή τη φορά δεν έχει καμία αμφιβολία και κανέναν ενδοιασμό να προβλέψει τον τελικό νικητή των κρίσιμων αμερικανικών εκλογών: Μπαράκ Ομπάμα.

Καμία αμφιβολία δεν έχουν ως προς την ποιότητα και την… ευστοχία των προβλέψεων του κυρίου Σίλβερ και οι New York Times, που του έχουν παραχωρήσει δικό του χώρο (blog) στην ιστοσελίδα τους και δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν – και να υιοθετήσουν – την άποψή του. Που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαφής: οι πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Ομπάμα αγγίζουν το 79% πιθανότητες και το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης θα του δώσει το 50,5% των ψήφων και 300 εκλέκτορες (έναντι των 270 που χρειάζεται για να «κλειδώσει» μια νέα θητεία).

Μέσω του blog του «FiveThirtyEight» ο Νέιτ Σίλβερ επιχειρηματολογεί λέγοντας πως για να κατανοήσει κανείς τον μηχανισμό των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δεν χρειάζεται να ασχολείται με τα προγράμματα των υποψηφίων, με τα ντιμπέιτ ή με τις επισκέψεις τους στις πολιτείες. Είναι αρκετό να καθίσει πίσω από μια οθόνη και να παρακολουθήσει τις δημοσκοπήσεις.

Για να εκπονήσει τις στατιστικές του μελέτες, ο κ. Σίλβερ συνδυάζει τις δημοσκοπήσεις των 136 ινστιτούτων που παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία. Και τονίζει πως σε αντίθεση με τις σχεδόν καθημερινές αναρτήσεις αλληλοσυγκρουόμενων δημοσκοπήσεων, εκείνο που κανείς δεν μοιάζει να λαμβάνει υπόψη του είναι το γεγονός πως οι εκλογές δεν κρίνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά. Έτσι, ορισμένες, όπως η Καλιφόρνια, που στηρίζει τους Δημοκρατικούς σε κάθε αναμέτρηση, ή το Τέξας που «βγάζει» Ρεπουμπλικανούς, κανονικά δεν θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο των δημοσκοπήσεων καθώς αλλοιώνουν το τελικό τους αποτέλεσμα.

Ο ίδιος στο blog του αναλύει διεξοδικά το τι συμβαίνει σε κάθε Πολιτεία και για του λόγου το αληθές, ενώ «δίνει» στον Ομπάμα μετά βίας 16 Πολιτείες και στον Ρόμνεϊ 23, αλλά οι εκλέκτορες που συγκεντρώνονται ανά Πολιτεία κάνουν τη διαφορά υπέρ του σημερινού προέδρου: πάνω από 300 για τον Ομπάμα και η νίκη μοιάζει να «κλειδώνει».

Σε κάθε περίπτωση σε λίγες ώρες από τώρα, τα ξημερώματα της Τετάρτης, θα γνωρίζουμε εάν ο «γκουρού» των αναλύσεων θα κάνει και πάλι το θαύμα του…

Πηγή: defencenet.gr