Η Βρετανία θα απαιτήσει αλλαγές στα κονδύλια της περιφερειακής πολιτικής στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανόμενου και του αποκλεισμού των πλούσιων περιφερειών από χρήματα τα οποία προορίζονται για πιο φτωχές περιοχές., σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph.

Η κυβέρνηση του David Cameron υπέστη μια ντροπιαστική ήττα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα όταν μια ομάδα ακραίων ευρωσκεπτικιστών του συντηρητικού του κόμματος ζήτησαν μείωση στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Ωστόσο ο Cameron, γνωρίζοντας ότι μια μείωση σε πραγματικούς όρους θα είναι δύσκολο εγχείρημα στις Βρυξέλλες, πιέζει για «πάγωμα» σε πραγματικούς όρους του κοινοτικού προϋπολογισμού, που θα του επιτρέψει να αυξηθεί ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο ηγείται το συντηρητικό κόμμα πιστεύει επίσης ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές στα κονδύλια περιφερειακής ανάπτυξης, σύμφωνα με την Telegraph, που επικαλείται ανώτατη ανώνυμη πηγή. Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι προτάσεις για αλλαγές στη διαχείριση των περιφερειακών κονδυλίων – το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού- θα καθησυχάσουν κάποιους συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές που θέλουν «πιο χαλαρές» σχέσεις με την ΕΕ, βασισμένες στους εμπορικούς δεσμούς.

Η Κομισιόν θέλει 376δις € από τα κράτη μέλη για την περιφερειακή πολιτική της περιόδου 2014-2020, μια πολιτική που έχει ως στόχο την βελτίωση της ανισότητας μεταξύ των «27».

Στο μεταξύ κάποιες ευαίσθητες περιφέρειες στη Βρετανία όπως το Cornwall νοτιοδυτικά και η Ουαλία, λαμβάνουν αρκετά κονδύλια.

Πέρυσι η Βρετανία ήταν η τέταρτη χώρα με τις μεγαλύτερες συνεισφορές στον προϋπολογισμό, παρέχοντας 5.5δις €.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής 22-23 Νοεμβρίου για να βρουν μια συμφωνία στον επόμενο προϋπολογισμό. Ο Cameron έχει τονίσει ότι θέλει να βρεθεί συμφωνία, ωστόσο είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το βρετανικό βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι βρετανικές απαιτήσεις.

Πηγή: euractiv.gr