Δριμεία κριτική κατά της ΕΕ άσκησε ο Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Bağış, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική Erdogan ότι η Τουρκία δεν έχει την υπομονή να περιμένει να ενταχθεί στην ΕΕ μετά το 2023.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriet, o Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Egemen Bağış τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ πριν το 2023. Δεν προτιθέμεθα να περιμένουμε μέχρι το 2023», είπε και επισήμανε ότι αναμένει «σοβαρή κίνηση από την ΕΕ μετά τη λήξη της Κυπριακής Προεδρίας». «Στο τέλος της Κυπριακής Προεδρίας, αναμένουμε σοβαρή κίνηση από την ΕΕ», είπε.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τον πρωθυπουργό να δείξει υπομονή μέχρι το 2023. Μιλώ ως κάποιος που ξέρει πολύ καλά τον πρωθυπουργό», υπογράμμισε.

Η ΕΕ έχασε την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού

Ο τούρκος υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι ο τουρκικός λαός πλέον δεν εμπιστεύεται την ΕΕ για μια σειρά θεμάτων, από την «μη άρση της βίζας» μέχρι την «αναγνώριση του Κυπριακού ως πρόβλημα για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ».

«Η ΕΕ έχασε την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού μη καταργώντας τη βίζα, επισημαίνοντας το Κυπριακό ως πρόβλημα για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ αγνοώντας το στην περίπτωση της κυπριακής ένταξης στην ΕΕ, μη δείχνοντας αρκετή βούληση για συνεργασία στον αγώνα κατά του PKK καθώς και μη προσκαλώντας την Τουρκία στις συνόδους του συμβουλίου», είπε ο τούρκος.

Στις 21 Ιουνίου του 2012, η Κομισιόν υποσχέθηκε την παροχή διευκολύνσεων στην χορήγηση βίζας σε τούρκους υπηκόους, προκειμένου να πείσει την Τουρκία να προχωρήσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών

Η Συμφωνία μονογραφήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Stefano Manservisi, και από την πλευρά της Τουρκίας, από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην ΕΕ, Selim Yenel. Αυτό το φθινόπωρο η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πλήρης κατάργηση μπορεί να καταστεί εφικτή σε περίπου 4-6 χρόνια.

«Σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματευτές της Κομισιόν και της Τουρκίας πρόσθεσαν τη μονογραφή τους, στο κείμενο της Συμφωνίας Επανεισδοχής, που αντικατοπτρίζει το κοινό μας συμφέρον σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων», είχε τονίσει η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Cecilia Malmström.

Αναφορικά με το ζήτημα της βίζας ο τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι θα καταργηθεί για τους τούρκους υπηκόους όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα φθάσει μεταξύ 15,000-20,000 $.

«Όταν το κατά κεφαλή μας εισόδημα ήταν 3,000$ και μιλούσαμε για άρση της βίζας, γελούσαν μαζί μας. Όταν έφθασε 11,000$, άρχισαν να μιλούν για διευκόλυνση χορήγησης βίζας. Οι βίζες θα αρθούν όταν το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μεταξύ 15,000-20,000 $», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος σχετικά με την κρίση στην Ευρώπη, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι όταν η Ευρώπη την ξεπεράσει, «θα γίνει η περιοχή με το υψηλότερο επίπεδο ευημερίας».

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Πηγή: euractiv.gr