Πολιτικό πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην Merkel έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών αναφορικά με το δάνειο διάσωσης στην Κύπρο, καθώς πιστεύεται ότι θα επωφεληθούν οι πλούσιοι Ρώσοι του νησιού, τονίζει το Der Spiegel.

Η Κύπρος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διεθνείς δανειστές για τους όρους του δανείου διάσωσης συνολικού ύψους 10δις €, μετά την καταγραφή τεράστιων απωλειών στις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της λόγω του ελληνικού κουρέματος νωρίτερα μέσα στο χρόνο.

Το ύψος της βοήθειας είναι πολύ μικρό συγκριτικά με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο η έκθεση που συντάχθηκε από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, αποκαλύπτει τους πολιτικούς κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος, σύμφωνα με χθεσινό (4 Νοεμβρίου) δημοσίευμα του Der Spiegel.

Η έκθεση της BND δείχνει ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο από αυτά τα δις € των Ευρωπαίων φορολογουμένων- Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι που έχουν μεταφέρει τα παράνομα έσοδά τους στην Κύπρο», αναφέρει το περιοδικό.

Η Κύπρος θεωρείται φορολογικός παράδεισος για τις ρωσικές επιχειρήσεις, που ψάχνουν προστασία από το απρόβλεπτο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας τους.

Η Κύπρος από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι την τελευταία δεκαετία έχει ενισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος χρήματος και ότι βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες.

Το Der Spiegel, επικαλούμενο «μυστική» έκθεση της BND και ευρωπαίων αξιωματούχων, τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με την εφαρμογή αυτών των κανόνων από την Κύπρο.

Η εν λόγω έκθεση διαπίστωσε ότι οι ρώσοι υπήκοοι έχουν περίπου 21δις € σε κυπριακούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ξεπερνώντας τόσο τη συνολική βοήθεια που πιθανώς λάβει η Κύπρος όσο και τη συνολική εθνική παραγωγή που είναι 17δις €.

Η Γερμανία θα παράσχει πάνω από 2δις € στο αναμενόμενο δάνειο διάσωσης της Κύπρου.

Ο γερμανός σοσιαλιστής Carsten Schneider, που ελπίζει να κερδίσει την Merkel στις επόμενες εκλογές του χρόνου, τόνισε ότι το κόμμα τους θα ψηφίσει υπέρ ενός πακέτου βοήθειας στην Κύπρο μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Είπε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει το χαμηλό φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις και να ενισχύσει το πλαίσιο κατά του ξεπλύματος χρήματος.

EurActiv με πληροφορίες από Reuters

Πηγή: euractiv.gr