Εάν οι Ευρωπαίοι ψήφιζαν αύριο (6 Νοεμβρίου) στις αμερικανικές εκλογές, θα στήριζαν τον Barack Obama έναντι του Mitt Romney, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την βρετανική YouGov, 90% των Ευρωπαίων τόνισε ότι θα ψήφιζε τον Obama. Λόγος αυτού είναι ότι δεν γνωρίζουν αρκετά τον Romney, και βρίσκουν τις ιδέες του πολύ «δεξιές».

Στο μεταξύ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι Obama και Romney παλεύουν ακόμη «στήθος με στήθος», με οριακό προβάδισμα του πρώτου 47% έναντι 46% του Romney, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες (4 Νοεμβρίου).

«Οι ευρωπαίοι σε όλο το πολιτικό φάσμα βλέπουν τον Obama στο ίδιο μήκος κύματος», είπε η βρετανίδα ευρωβουλευτής Sarah Ludford, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ενώ δέχετει κριτική στο εσωτερικό για το ότι είναι πολύ «ευρωπαίος», ο Obama έχει την στήριξη αυτής της πλευράς του Ατλαντικού αναφορικά με τις πολιτικές επέκτασης της ασφάλισης υγείας, τις ανησυχίες τους για τους λιγότερους ευκατάστατους, τον κοινωνικό του φιλελευθερισμό σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου και για την κλιματική αλλαγή.

Ο Ρεπουμπλικάνος Romney δε φαίνεται σε πολλούς ως ένας άνθρωπος που έχει ξοδέψει χρόνο για τις πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την πολυπλοκότητα της διεθνούς πολιτικής, δείχνουν έρευνες.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault έσπασε κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο λέγοντας ανοιχτά ότι ελπίζει να κερδίσει ο Obama.

«Εάν ήμουν αμερικανός πολίτης δε θα δίσταζα να ψηφίσω τον Obama», είπε σε συνέντευξη σε ραδιόφωνο την περασμένη εβδομάδα.

Στη Γερμανία, ο Thomas Oppermann, ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο, τόνισε ότι οι ευρωπαίοι προτιμούν τον Obama διότι στηρίζει την κοινωνική ισορροπία και δικαιοσύνη.

«Τερμάτισε τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι υπέρ της διεθνούς συνεργασίας, και τερμάτισε την εποχή της μονομέρειας που εγκαθίδρυσε ο George Bush- αυτό τον κάνει πιο συμπαθητικό στους ευρωπαίους», υπογράμμισε.

Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Ακόμη, αυτές οι εκλογές δεν έχουν το πάθος του 2008, όταν και ανοιχτά ο Obama υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ και ΕΕ στις διεθνείς υποθέσεις.

«Όπως ακριβώς και στο αμερικανικό εκλογικό σώμα, υπάρχει πιθανώς μια μη ρεαλιστική απογοήτευση στην Ευρώπη για το ότι η Ελπίδα μεταμορφώθηκε σε Δυσκολία. Η αποτυχία του Obama να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Γκουαντάναμο, ακόμη αποτελεί πληγή, έστω και εάν θα μπορούσε να κατηγορήσει το Κογκρέσο ή την οικονομία για αυτή την αποτυχία», είπε η Ludford.

Η Ευρώπη είναι επίσης εν μέρει δυσαρεστημένη και από την αμερικανική στροφή στον Ειρηνικό, ειδικά στην Κίνα.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι τόσο σημαντική στην εξωτερική πολιτική για τις ΗΠΑ πλέον, αυτό είναι αλήθεια και για τον Obama», πρόσθεσε ο Oppermann, ισχυριζόμενος ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί περισσότερο προκειμένου να διατηρήσει τη διεθνή της επιρροή και συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι ο Romney στο Λευκό Οίκο θα υιοθετήσει μια πιο επιθετική πολιτική από τον «προσεκτικό» Obama. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που θα ήθελαν να δώσουν δεύτερη ευκαιρία στον νυν Πρόεδρο.

Ακόμη και εάν η πρώτη θητεία Obama ήταν αποσπασματική, ισχυρίστηκε ο Economist, επέτρεψε στη χώρα να αποφύγει μια Ύφεση σε μια στιγμή που οι τράπεζες και η αυτοκινητοβιομηχανία ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η ανεργία στη χώρα αυξανόταν με ρυθμό 800,000 ανέργων μηνιαίως.

Ισπανία και Ιταλία

Στην Ισπανία, ο κόσμος είναι πεπεισμένος ότι η πραγματική αξία της αμερικανικής Προεδρίας εμφανίζεται στη δεύτερη θητεία. «Ο Obama αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία», είπε η Cristiana Manzano, αρχισυντάκτρια της ισπανικής έκδοσης του περιοδικού Foreign Policy .

«Η κυβέρνηση Zapatero χρειάστηκε πολλά χρόνια και πολλή δουλειά για να ξαναχτίσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ωστόσο αυτές οι προσπάθειες διεκόπησαν από την κρίση και τις δραματικές προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», είπε, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το German Marshall Fund, 83% των ισπανών είναι υπέρ του Obama.

Παρόμοια εικόνα και στην Ιταλία. «Γνωρίζουμε τον Obama. Ο κόσμος δεν τον θέλει όσο 4 χρόνια πριν, αλλά ακόμη τον θέλει», είπε η ιταλίδα βουλευτής Fiamma Nirestein στο blog της.

Ιταλοί, Ισπανοί και Έλληνες αισθάνονται απειλούμενοι από την κρίσης τη Μεσόγειο- με τη Συρία στο μέσο ενός εμφύλιου πολέμου και το Λίβανο στα πρόθυρα. Οι προσεκτικές πολιτικές του Obama είναι πιο προτιμητέες από την επιθετικότητα του Romney, δείχνουν έρευνες.

Πηγή: euractiv.gr