Eνόψει της συμμετοχής του στη συνάντηση του G20 στο Μεξικό, το Σαββατοκύριακο, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισήμανε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters , ότι θα μεταφέρει στους διεθνείς του εταίρους το μήνυμα ότι έχει δρομολογηθεί η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις πιο «δύσκολες» περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας υπογράμμισε ότι «η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο με το εθνικό μεταρρυθμιστικό της πλάνο και οι πρώτοι δείκτες, όπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή το εργασιακό κόστος, καταδεικνύουν μία αποδόμηση των υπαρκτών ανισορροπιών. Για την Ελλάδα υπάρχει ένα συνολικό πρόγραμμα βοήθειας. Τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν. Σε αυτό το πεδίο υπήρξαν καθυστερήσεις», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «σημαντικό είναι η Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στην μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι για να μπει η παγκόσμια οικονομία και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά «θα πρέπει οι βιομηχανικές χώρες του G20 να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μιας βιώσιμης δημοσιονομικής πολιτικής». Κατά τον κ Σόιμπλε «αυτή είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ενίσχυση των παγκόσμιων συνθηκών ανάπτυξης. Χωρίς εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις ρισκάρουμε περαιτέρω απώλεια εμπιστοσύνης και ακόμη λιγότερη ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη πάνω σε βουνά χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Θα αναβληθεί το έκτακτο Eurogroup;

Η χορήγηση περαιτέρω βοηθείας στην Ελλάδα εξακολουθεί να διχάζει την ευρωζώνη. «Παρά τον πυρετό διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών δεν διαφαίνεται πολιτική συμφωνία σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των ελλειμμάτων», δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.
Για το λόγο αυτό ακυρώνονται, όπως όλα δείχνουν, τα σχέδια για ένα έκτακτο Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου. «Δεν υπάρχει συμφωνία, οπότε δεν υπάρχει λόγος συνάντησης», τόνισε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Συνεπώς, οι διαβουλεύσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31ος, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθούν στην τακτική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 12 Νοεμβρίου.

142 δισ. ευρώ στις «πλάτες» των Γερμανών φορολογουμένων

Εντωμεταξύ, όπως προκύπτει από στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA) οι Γερμανοί φορολογούμενοι επωμίζονται το βάρος 142 δισ. ευρώ των δανείων από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF για τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Αν ληφθούν υπόψη μόνο οι εγγυήσεις για χρηματική βοήθεια που έχει ήδη καταβληθεί, η γερμανική συμμετοχή ανέρχεται σε 55,4 δισ. ευρώ.

Με το σημερινό μερίδιο για εγγυήσεις ύψους 141,9 δισ. ευρώ, η Γερμανία πλησιάζει το εγγυημένο από το κοινοβούλιο της χώρας ανώτατο όριο των 211 δισ. ευρώ για χρηματική βοήθεια από τον EFSF. Το γερμανικό κράτος, κατά συνέπεια οι Γερμανοί φορολογούμενοι, αναλαμβάνουν επίσης ευθύνη για ένα πόσο έως και 190 δισ. ευρώ στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, όπως καθορίστηκε και σε πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Reuters, dpa, Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle