Στην Ουάσιγκτον εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο , εκ νέου καταμέτρησης των ψήφων, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και ο συνυποψήφιός του Ρεπουμπλικάνος Mitt Romney δείχνουν να έχουν οριακή διαφορά, αναφέρουν αναλυτές. Στην περίπτωση αυτή, άγνωστη είναι η συνέπεια για την Ευρώπη, που ακόμη περιμένει τις αμερικανικές εκλογές για να πάρει απόφαση αναφορικά με την Ελλάδα.

Πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, η τελευταία δημοσκόπηση της Washington Post-ABC News έδειξε ότι οι δύο υποψήφιοι μάχονται «στήθος με στήθος» τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτειών (49% for Obama, 48% Romney).

Στην Ευρώπη, η Τρόικα έχει καθυστερήσει την έκθεση για την Ελλάδα για μετά τις εκλογές. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται στις 12 Νοεμβρίου για να αποφασίσουν εάν θα δοθεί τελικά στην Ελλάδα 2 χρόνια επιμήκυνση προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση σε περίπτωση που χρειαστεί νέα καταμέτρηση στις ΗΠΑ.

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ τονίζουν λόγω των αδυναμιών του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων.

«Ορισμένες μέθοδοι πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος που χρησιμοποιούνται συχνά, έχουν περιθώριο λανθασμένης εκτίμησης που ξεπερνά το 2%, και αυτό σημαίνει ότι οι προθέσεις των ψηφοφόρων δεν μπορούν να προβλεφθούν και μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στην Ευρώπη» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο καθηγητής Jeremy Mayer του Πανεπιστημίου George Mason.

Πρόσθεσε ότι το ποσοστό αποτυχίας είναι ακόμη υψηλότερο για τα ψηφοδέλτια των απόντων (absentee ballots), όπως είναι ο κίνδυνος της νοθείας. «Δεδομένης της τεράστιας αύξησης της προσφυγής στην κάλπη νωρίς, δεν γνωρίζουμε καν το ποσοστό νοθείας για αυτό», είπε.

Περίπου 22 εκ έχουν ήδη ψηφίσει είτε μέσω ταχυδρομείου – συμπεριλαμβανομένων όσων ζουν στο εξωτερικό. Στις Βρυξέλλες και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι Αμερικανοί ομογενείς νιώθουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Με το αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο, η ψήφος των ομογενών , μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Πηγή: euractiv.gr