Άμεσες απολύσεις και εφεδρεία για μονάδες που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν, με τουλάχιστον 2.000 εφέδρους πριν την εκταμίευση δόσης και άλλους 25.000 το 2013 προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Ακολουθεί και «αυστηρή αξιολόγηση» για το κύμα του 2014-2015. Δεσμεύει επίσης την ελληνική κυβέρνηση για νέο τρόπο υπολογισμού του βασικού μισθού που θα συμφωνηθεί έως τον Μάρτιο του 2013, ενώ παραμένει προαπαιτούμενο της δόσης η αλλαγή στις αποζημιώσεις και η ενοποίηση των ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

Προβλέπει επίσης νέα μείωση 20% των συμβεβλημένων ιατρών έως το τέλος του 2013 αλλά και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, του αριθμού των φαρμάκων με συμμετοχή ασφαλισμένου, αλλά και αυξήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ τον Δεκέμβριο. Διατηρεί τις διατάξεις για 11ωρο ανάπαυσης, για περιορισμό προειδοποίησης απόλυσης στους 3 μήνες και εφαρμογή του ορίου των 12 μισθών διασφάλισης αποζημίωσης απόλυσης, με πλαφόν για τους υπόλοιπους μισθούς (προαπαιτούμενες δράσεις).

Προβλέπει επίσης έως τον Δεκέμβριο τη φορολογική μεταρρύθμιση και έως τον Μάρτιο του 2013 την προσαρμογή των αντικειμενικών στις αγοραίες τιμές. Δια νόμου θα γίνει καθορισμός των προσόντων του μόνιμου Γενικού Γραμματέα Εσόδων που θα τοποθετηθεί τον Δεκέμβριο, ενώ έως τον Ιούνιο θα μείνουν 120 ΔΟΥ. Οι ΔΕΚΟ που θα ιδιωτικοποιούνται θα διέπονται πλέον από καθεστώς εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ενώ έως τον Ιούνιο θα γίνει μελέτη για το μισθολόγιο της ΔΕΗ σε σχέση με αυτό άλλων εταιρειών στην ΕΕ.

Αναφέρεται ρητά ότι όποιο περιουσιακό στοιχείο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μπορεί να δεχθεί καμία πολιτική παρέμβαση. Επίσης θα υπάρχει έλεγχος από το Ταμείο και την τρόικα στη διαχείριση των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο.

Επίσης προωθείται άμεσος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές με στόχο δέσμη προτάσεων τον Ιανουάριο για να τονωθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε επικαιροποιημένη έκδοση του νέου Μνημονίου (Mνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής) που συνεχίζει να… πηγαινοέρχεται μεταξύ των υπηρεσιών της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για να οριστικοποιηθούν κρίσιμα σημεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν ανοικτά, μεταξύ των οποίων και οι νέοι όροι εποπτείας και διαχείρισης των δόσεων.

Το μνημόνιο δεσμεύεται για δεκάδες προαπαιτούμενες της δόσης πράξεις αλλά και άλλες νέες παρεμβάσεις που θα έρθουν τους επόμενους μήνες. Οι πιο πολλές από τις «προαπαιτούμενες» θα έρθουν με τον εφαρμοστικό της Δευτέρας, αλλά όχι όλες. Κάποιες θέλουν υπουργική απόφαση ή άλλες πράξεις:

* Πριν από την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να έχει ψηφισθεί ο εφαρμοστικός νόμος αλλά και το μεσοπρόθεσμο και ο προϋπολογισμός.

* Μέτρα 2012. Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012 εξορθολογισμού του μισθολογικού κόστους. Από την 1η Αυγούστου αναδρομική ισχύς περικοπών ειδικών μισθολογίων που θα γίνουν σταδιακά (δικαστές, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές, ένοπλες δυνάμεις και αστυνομία, προσωπικό αεροδρομίων και γενικοί γραμματείς). Ένταξη όλων και ΔΕΚΟ στο ειδικό μισθολόγιο. Πλαφόν αποδοχών ΔΕΚΟ το πολύ σε 1.900 ευρώ το μήνα.

* Εφεδρεία απολύσεις. Σε μονάδες που κλείνουν οι εργαζόμενοι «είτε θα απολυθούν είτε θα μεταφερθούν στο πρόγραμμα εφεδρείας» 12 μηνών. Πριν από την εκταμίευση τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε εφεδρεία. Για να διασφαλιστεί η μείωση του προσωπικού κατά 150.000 θα γίνουν και «υποχρεωτικές απολύσεις».

Σε εφεδρεία θα βρεθούν 25.000 υπάλληλοι το 2013, οι μισοί το πρώτο εξάμηνο. Ο αριθμός των συμβούλων θα μειωθεί και κάθε σύμβουλος θα έχει μια συγκεκριμένη περιγραφή εργασίας.

* Υγεία. Ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ τον Δεκέμβριο θα πρέπει να είναι 10% χαμηλότερος συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2012. Νέα μείωση 10% το 2013. Αναθεώρηση έως το τέλος του έτους του αριθμού των φαρμάκων που διατίθενται χωρίς συμμετοχή. Ανοικτό ενδεχόμενο για περιορισμό των παροχών του ΕΟΠΥΥ. Αύξηση της συμμετοχής στα νοσοκομεία.

* Εργασιακό. Νέα μεταρρύθμιση του συστήματος διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού τον Μάρτιο του 2013 με «διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους». Επανεξέταση το πρώτο τρίμηνο του 2014 για νέες αλλαγές. Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση πριν από την εκταμίευση της δόσης. Στις 11 ώρες το ελάχιστο όριο ημερήσιας ανάπαυσης. Περιορισμός σε 3 μήνες της προειδοποίησης απόλυσης. Διασφάλιση ολόκληρης της αποζημίωσης έως 12 μήνες και μετά επιβολή ανώτατου πλαφόν.

* Ασφαλιστικό. Αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης αυτών που εργάσθηκαν προ του 1993 σε εκείνη των εργαζομένων που απασχολήθηκαν μετά. Σταδιακή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από το τέλος του 2013.

* Ιδιωτικοποιήσεις. Διατηρείται ο στόχος των 50 δισ. ευρώ αλλά για… αργότερα. Διασφαλίζεται ότι «δεν θα υπάρξει καμία μεταφορά ή οποιαδήποτε παρακράτηση της ακίνητης περιουσίας, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και την τρόικα ακόμη και για ακίνητα των δήμων ταμείων ή άλλων νομικών προσώπων. Μετά κάθε ιδιωτικοποίηση το τα καταστατικά των ΔΕΚΟ (και τα εργασιακά δικαιώματα) θα ευθυγραμμίζονται πλήρως με αυτά του ιδιωτικού τομέα. Γίνεται σαφές ότι «δεν θα υπάρξει δυνατότητα πολιτικής επανεξέτασης, μόλις ένα περιουσιακό στοιχείο μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ».

* Έσοδα. Έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί η φορολογική μεταρρύθμιση. Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων «για να προσεγγίσουν τις αγοραίες τιμές».

Επίσης, θα διευκρινιστούν δια νόμου «ο ρόλος και τα προσόντα του Γενικού Γραμματέα εσόδων» θέση που εκκρεμεί από τον Μάρτιο. Διευκρινίζεται ότι θα είναι ένα άτομο με ανώτερη εμπειρία διαχείρισης, τεχνογνωσία στον τομέα της φορολογίας, και μια άψογη φήμη (συμπεριλαμβανομένου και ιστορικού φορολογικής συμμόρφωσης). Θα ενισχυθεί ο ρόλος του γενικού γραμματέα που θα διορισθεί τον Δεκέμβριο. Εως τον Ιούνιο θα πρέπει να απομείνουν περίπου 120 ΔΟΥ.

* Δαπάνες. Εντός του Νοεμβρίου θα δημοσιευθεί σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

* Ανταγωνισμός. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κυβέρνηση θα εξετάσει τους κλάδους αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών και θα προτείνει τον Ιανουάριο μέτρα για την προώθηση του ανταγωνισμού και την ευελιξία των τιμών. Δια νόμου εναρμονίζονται τα τέλη σε όλα τα καζίνο στην Ελλάδα. Τροποποίηση του νόμου για το ΕΤΕΑΝ.

* Τιμές ρεύματος. Υπουργική απόφαση τον Δεκέμβριο για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύουν από το 2013.

* Άνοιγμα αγορών. Άρση περιορισμών σε βυτιοφόρα, στην ενοικίαση φορτηγών, υπηρεσιών σοφέρ, λεωφορείων (από ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία με λιγότερες από 12 θέσεις). Κατάργηση απαίτησης ελάχιστου χώρου για την πώληση προϊόντων τροφίμων. Απελευθέρωση πώλησης βρεφικού γάλακτος. Τον Νοέμβριο Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζει σύστημα προπληρωμένων σταθερών αμοιβών για παράσταση δικηγόρου.

Πηγή: capital.gr