Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, το βράδυ της Τετάρτης στο σπίτι της στο Μιλάνο, η παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Gae Aulenti.

Η Aulenti γεννήθηκε στο Palazzolo della Stella κοντά στη βόρεια πόλη Udine. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου όπου και αποφοίτησε το 1959 και γρήγορα έγινε μία από τις λίγες αναγνωρισμένες γυναίκες που εργάζονταν στον μεταπολεμικό σχεδιασμό.

Το πολύπλευρο ταλέντο της την οδήγησε να εργαστεί ως γραφίστρια και εκδότρια για το ιταλικό περιοδικό διακόσμησης Casabella Continuita, καθώς επίσης και για το περιοδικό Lotus International. Τη δεκαετία του 1960, σχεδίασε μια σειρά επίπλων για τα γνωστά ιταλικά πολυκατάστημα La Rinascente και συνεργάστηκε και με τους γνωστούς σχεδιαστές επίπλων Zanotta. Ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια της για τη Zanotta είναι το τραπέζι Sanmarcο και η λάμπα Pipistrello, ένα από τα πιο cult αντικείμενα του 20ου αιώνα.

Στις αρχές όμως της δεκαετίας του 1980, στράφηκε σε έργα μεγαλύτερης κλίμακας συμπεριλαμβανομένης της διάταξης του Musée d’Orsay στο Παρίσι, για την οποία χρήστηκε «Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής» από τη γαλλική κυβέρνηση. Έχει σχεδιάσει επίσης, την Contemporary Art Gallery στο Centre Pompidou στο Παρίσι, καθώς και το Palazzo Grassi στη Βενετία, το Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας στο Εθνικό Παλάτι του Montejuic στη Βαρκελώνη και ανανέωσε την είσοδο της Santa Maria Novella στο σιδηροδρομικό σταθμό της Φλωρεντίας.

Μερικά από τα έργα της

 Επιμέλεια: Μαρία Σινιώρη

Πηγή: zougla.gr