Video: Nasa.gov

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή συνέβαλε καθοριστικά στην θέρμανση της επιφάνειας της θάλασσας, επηρεάζοντας την ένταση των καταιγίδων όπως του Τυφώνα Sandy, επισήμανε στην EurActiv κορυφαίος επιστήμονας.

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στην αμερικανική ανατολική ακτή ήταν σχεδόν 3º θερμότερες από το σύνηθες αυτό το φθινόπωρο και το 0.6ο θα μπορούσε να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, είπε ο Dim Coumou, αναλυτής από το Ινστιτούτο Έρευνας Κλιματικής Επίπτωσης του Πότσνταμ στη Γερμανία.

«Αυτό επέδρασε στην ένταση της καταιγίδας διότι εάν οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας είναι υψηλότερες, και η υπερκείμενη ατμοσφαιρική θερμοκρασία θα είναι επίσης υψηλότερη και ο αέρας μπορεί να κρατήσει περισσότερο υγρασία», είπε στην EurActiv.

«Αυτό μπορεί να εντείνει την βροχόπτωση και την ίδια την καταιγίδα».

Τα θυελλώδη κύματα επηρεάζονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας μπορεί να ενεργοποιήσει σίγουρα τυφώνες, αλλά ο Coumou πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εντοπίσει ποια μέρη της θέρμανσης της επιφάνειας της θάλασσας είναι ανθρωπογενή – ή που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα – και ποια όχι.

Hedegaard: «Το ακραίο είναι πλέον φυσιολογικό»

Τον περασμένο μήνα η Επίτροπος για την κλιματική αλλαγή Connie Hedegaard έγραψε ότι «οι πρώην ακραίες καιρικές συνθήκες είναι πλέον φυσιολογικές».

Σημείωσε ότι:

  • Το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν το πλέον ζεστό στις ΗΠΑ.
  • Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη είχαν επίσης υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε το πιο υγρό καλοκαίρι από ποτέ.
  • Η Βόρεια Ινδία είχε τις πιο ισχυρές βροχοπτώσεις.
  • ΗΠΑ και Ανατολική Αφρική βίωσαν τις χειρότερες ξηρασίες.

Τον Σεπτέμβριο επίσης ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής θάλασσας συρρικνώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Το γραφείο της Επιτρόπου αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο σύνδεσης μεταξύ του τυφώνα Sandy και της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο η Kristalina Georgieva, επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και κρίσης είπε σε δήλωσή της:

«Ο τυφώνας Sandy αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της αυξανόμενης έντασης και συχνότητας των φυσικών καταστροφών».

Obama: «Έκπληκτος» που η παγκόσμια υπερθέρμανση δεν συζητήθηκε στην αμερικανική καμπάνια

Καθώς ο τυφώνας ετοιμαζόταν να κάνει την εμφάνισή του στα ηπειρωτικά εδάφη, στις 27 Οκτωβρίου, ο αμερικανός πρόεδρος έσπασε την προεκλογική του σιωπή αναφορικά με την παγκόσμια υπερθέρμανση και είπε σε συνέντευξη στο MTV ότι είναι «έκπληκτος που δεν συζητήθηκε το θέμα σε κανένα ντιμπέιτ» με τον συνυποψήφιό του Mitt Romney.

Ο Obama πρόσθεσε: «Δεν κινούμαστε όσο γρήγορα μπορούμε, και αυτό είναι ένα θέμα που οι μελλοντικές γενιές, οι τηλεθεατές του MTV, θα ασχοληθούν ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές, επομένως είναι σημαντικό το θέμα».

Οι ΗΠΑ δεν αποτελούν συμβαλλόμενο μέρος στο Πρωτόκολλο του Κιότο και ο Obama φάνηκε να προτείνει ότι νέοι δεσμευτικοί στόχοι για τις εκπομπές στη συμφωνία «διάδοχο» είναι λιγότεροι σημαντικοί από την έρευνα και την καινοτομία.

«Προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να έχουμε κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα», τόνισε, διότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος συνεχίζει να χτίζει εργοστάσια άνθρακα.

Πηγή: euractiv.gr