Με αφορμή την όλη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τα βαθιά σημάδια που η κρίση έχει χαράξει παντού, ένα σημαντικό θέμα που έχει εδώ και χρόνια προκύψει αλλά μόνο επισημαίνεται και ποτέ δεν δρομολογείται για επίλυση ή έστω μια προσπάθεια να γίνει διάλογος, είναι το ζήτημα της μείωσης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων.

Ο κόσμος φτωχαίνει συνεχώς με ραγδαίους ρυθμούς, δηλαδή με απλά ελληνικά πεινάει και κρυώνει ή μάλλον θα κρυώνει οσονούπω και η κυβέρνηση ναι μεν ασχολείται με θέματα σημαντικά αλλά όπως φαίνεται δεν έχει εντάξει σχεδόν καθόλου το θέμα των τιμών στην ατζέντα της, καθώς η αύξηση αυτών αποτελεί κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης της χώρας ή μάλλον ζήτημα επιβίωσης των Ελλήνων. Είναι χιλιάδες οι οικογένειες που πεινάνε και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα.

Ο παράλογος συνδυασμός αύξησης των τιμών και μείωσης των μισθών είναι πλέον ανυπόφορος και ανεξέλεγτος, με πιθανότητα δημιουργίας θανατηφόρων καταστάσεων.

Και ενώ μέχρι πρότινος καμιά κουβέντα δεν γινόνταν για αυτό το θέμα, την προηγούμενη εβδομάδα σε μια τηλεοπτική εκπομπή άκουσα τον κ.Σκορδά να αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το θέμα των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει μείωση σε όλα τα προϊόντα σταδιακά και παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Όχι, κ. Σκορδά μου δεν υπάρχει απλά πρόβλημα, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα τρόφιμα και πολύ περισσότερο στα καύσιμα, γιατί μπορείς να χορτάσεις τρώγωντας μόνο ψωμί και μακαρόνια αλλά δεν μπορείς να ζεσταθείς ή να κινηθείς μόνο με νερό.

Και πάνω εκεί που ήμουν έτοιμη να το κλείσω, διότι καμία ικανοποιητική και ουσιώδη απάντηση δεν άκουσα να δίνεται, η δημοσιογράφος τον ρώτησε σχετικά με τις υψηλές τιμές στα οπωροκηπευτικά προϊόντα. Ποιά ήταν η απάντηση; Ότι σε τέτοιου είδους προϊόντα με υψηλές τιμές κυρίως φταίει η εποχικότητα τους. Δηλαδή ήθελε να μας πει με λίγα λόγια οτι επεδή η ντομάτα είναι καλοκαιρινό προϊόν να τρώμε μόνο το καλοκαίρι γιατί το χειμώνα ακριβαίνει και δεν συμφέρει. Μα τι γελοίες απαντήσεις είναι αυτές;Ειλικρινά πιστεύουν ακόμα οτι ο κόσμος μασάει κουτόχορτο ή ξεγελίεται με τέτοιες απαντήσεις;

Ειλικρινά είναι τελείως μα τελείως αποθαρρυντικό να ακούς κάθε μέρα μόνο για αύξηση των τιμων και ποτέ για μείωση αυτών. Για την μόνη μείωση που μιλάνε είναι των μισθών και αυτό είναι τόσο θλιβερό. Μέσα σε ένα 24 ωρο αντιλήφθηκα ότι διάβασα και άκουσα πάνω από έξι προϊόντα, οι τιμές των οποίων θα υποστούν ή έχουν υποστεί αύξηση. Μιλάμε για αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, των ακτοπολοϊκών εισητηρίων, του υγραερίου, των καυσόξυλων, των φαρμάκων και οι αυξήσεις πλέον δεν έχουν όριο, έχουν γίνει ανεξέλεγκτες, με την τσέπη του καταναλωτή να μένει άδεια συνεχώς.

Δηλαδή έλεος…..

της Λένας Μαρκογιαννάκη