Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την ενεργειακή αγορά σε αυτή τη φάση βρέθηκαν στο επίκεντρο της έναρξης του 17ου εθνικού συνεδρίου ενέργειας, που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, με αντικείμενο τη γεωπολιτική και αναπτυξιακή διάσταση του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.

Στα αλλεπάλληλα λάθη που έγιναν από την πολιτεία τα τελευταία δυόμισι στην ενεργειακή αγορά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ, καθηγητής Παντελής Κάπρος. Τα λάθη αυτά εστιάζονται, στην αλόγιστη ανάπτυξη των ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών, στον τρόπο εφαρμογής του μοντέλου της αγοράς, στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου, στην αδυναμία ρύθμισης των τιμολογίων υψηλής τάσης και την είσπραξη του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ.

«Το Κράτος δεν χρειαζόταν τα τρία αυτά χρόνια να περιμένει την τρόικα να υποδείξει και να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε ζητήματα τα οποία προφανώς έπασχαν και έπρεπε να διορθωθούν», τόνισε ο κ. Κάπρος. «Αυτά όλα τα λέγαμε κάθε χρόνο εδώ στα συνέδρια του ΙΕΝΕ, αλλά το κράτος αδιαφορούσε ακολουθώντας πολιτική λαϊκισμού και μικροπολιτικού συμφέροντος. Θα έπρεπε μόνοι μας και έγκαιρα να έχουμε προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Η τρόικα και τις επιβάλλει βίαια αλλά και κακότεχνα, με συνέπεια μειωμένη αποτελεσματικότητα». Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, υπογράμμισε ο ομιλητής. «Οι επιχειρήσεις της αγοράς, έχοντας εγγράψει ζημίες και υπό χρηματοδοτική ασφυξία, κινδυνεύουν από περαιτέρω κακούς χειρισμούς. Η τυχόν βιαστική αλλαγή του μοντέλου της αγοράς χωρίς να υπάρξουν προηγουμένως συνθήκες ανάπτυξης καθετοποιημένου ανταγωνισμού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια επιχειρήσεων που έχουν παραγωγικά πάγια στοιχεία. Η επιβεβλημένη ρύθμιση των τιμών πώλησης στη βαριά βιομηχανία, με όποιο τρόπο και αν γίνει, πρέπει να συνοδεύεται από αντισταθμίσεις μέσω άλλων τιμολογίων. Η μετακύλιση του πλήρους, ελεγμένου κόστους στις τιμές πρέπει να προσεχθεί, αλλιώς θα κινδυνέψει η ίδια η ΔΕΗ και κατά συνέπεια η λοιπή αγορά. Με άλλα λόγια υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι προτιμότερη μία συντηρητική πολιτική αλλαγών στην αγορά, με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων».

ΕΣΑΗ

Δεν μπορεί να υπάρξει ανοικτή αγορά ενέργειας, χωρίς την απευθείας πρόσβαση των ιδιωτών στα φθηνά καύσιμα, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΕΣΑΗ Ντίνος Μπενρουμπή. Εάν δεν γίνει πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, δεν θα ανοίξει ούτε η αγορά της λιανικής, επισήμανε ο ίδιος. Η υιοθέτηση μεταβατικών μηχανισμών έγινε για τη μετάβαση στην επόμενη φάση της αγοράς, είπε ο κ. Μπενρουμπή. «Δεν είναι σωστό, συνεπώς, να ζητάμε να καταργηθούν αυτοί οι μηχανισμοί, χωρίς να έχει συντελεσθεί ακόμη η μετάβαση. Να μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο», τόνισε ο ομιλητής. Ο κ. Μπενρουμπή ζήτησε να υπάρξει εξορθολογισμός του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ και να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου.

ΙΕΝΕ

Στα αριθμητικά δεδομένα που υπογραμμίζουν τη σημασία του ενεργειακού κλάδου στην αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής. Όπως είπε, η συμμετοχή του ενεργειακού τομέα στο ΑΕΠ ανέρχεται σε περίπου 5%, ενώ στην τελευταία 4ετία, 2009-2011, οι επενδύσεις που έγιναν στον κλάδο ανέρχονται σε 8 δισ. Ευρώ. Η εξέλιξη του ενεργειακού τομέα στο ίδιο διάστημα υπήρξε εντυπωσιακή. Από 540 MW που είχαν το 2009 οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, έφθασαν σήμερα στα 2600 MW, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ από 1000 MW ανήλθε σε 2550 MW, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου από 3,8 δισ. κ.μ. διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. κ.μ. Παράλληλα, καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 16% και πτώση της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων, που υπερβαίνει τα 20%. Η ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα παρά τη μείωση του εγχώριου προϊόντος αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής. Σε αυτό το πλαίσιο η απελευθέρωση της αγοράς και το ρυθμιστικό καθεστώς γενικότερα, μαζί με τους ευρωπαϊκούς στόχους και την εξέλιξη της τεχνολογίας παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Πηγή: energypress.gr