Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Σύστημα να καταρρεύσει, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ χρωστούν στους ιδιώτες παραγωγούς, όπως είπε ο ίδιος, περί τα 400 εκατ. Ευρώ, ενώ οι ιδιώτες οφείλουν στη ΔΕΠΑ περί τα 350 εκατ. Ευρώ. «Ελπίζουμε να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ως τότε η ΔΕΠΑ θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί την αγορά, για να μην καταρρεύσει το Σύστημα». Παρά την ύπαρξη της οικονομικής κρίσης η αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί και μεγαλώνει. Η αύξηση φυσικού αερίου στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας υπολογίζεται στο 12% το 2011.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για τη διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι φέτος το φυσικό αέριο θα είναι κατά 30% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά την εξομοίωση των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης. Η ΔΕΠΑ σχεδιάζει τη δημιουργία 4-5 πρατηρίων πώλησης υγραερίου και σε αυτή τη φάση αναμένει τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Εκτιμάται ότι ο σχεδιασμός αυτός θα προχωρήσει μέσα στο 2013.

Ο κ. Σαχίνης αναγνώρισε ότι οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ακριβές, όπως και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχουν hubs και ανάλογες υποδομές διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών της περιοχής, για τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών. Στο πλαίσιο μείωσης των τιμών της ΔΕΠΑ, η διοίκηση της εταιρίας έχει πετύχει μείωση των τιμών προμήθειας από την Gazprom και διατήρηση τους στα επίπεδα άλλων γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αλγερινή Sonatrach, για αντίστοιχες μειώσεις. «Αν δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις θα πάμε σε διαιτησία», είπε ο κ. Σαχίνης.

Για τη διευκόλυνση των ηλεκτροπαραγωγών η ΔΕΠΑ προτίθεται να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως, η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο συμβάσεις (μία με τη μεταφορά φυσικού αερίου και μία χωρίς), η πρόσβαση τους στο χαρτοφυλάκιο προμηθειών της ΔΕΠΑ μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, η αγοραπωλησία ΥΦΑ εντός της δεξαμενής, εκχωρήσεις δυναμικότητας σε σημεία εσόδου χωρίς ανταλλάγματα, κλπ.

Πηγή: energypress.gr