Η «χαμένη γενιά» των νέων Ευρωπαίων κοστίζει στην ΕΕ συνολικά 153 δις € ετησίως, σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Η έκθεση που πραγματοποιήθηκε από το Eurofound, διαπιστώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηλικίας 15 με 29 που δεν βρίσκονται σε απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση (γνωστοί ως Neets) έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και κοστίζουν στην ΕΕ 3 δις € εβδομαδιαίως σε κρατικές κοινωνικές δαπάνες και απώλεια παραγωγής.

«Οι συνέπειες μιας χαμένης γενιάς δεν είναι μόνο οικονομικές […] αλλά και κοινωνικές, με τον κίνδυνο οι νέοι να επιλέξουν να εξαιρεθούν από τη δημοκρατική συμμετοχή στην κοινωνία».

Το ποσοστό των απασχολούμενων νέων στην Ευρώπη, έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ενώ πέρυσι 42% των απασχολούμενων νέων είχαν προσωρινή εργασία. Ακόμη, το 30% εξ αυτών βρισκόταν είχε μερική απασχόληση, συνεχίζει η έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι ως αναλογία της ετήσιας εθνικής παραγωγής, η Ιρλανδία εκτιμάται ότι έχασε 2.8% του ΑΕΠ της σε ανενεργούς νέους το 2011, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 3.28% και στην Πολωνία 2.04%.

Η έκθεση τονίζει ακόμη ότι το συνολικό κόστος ΕΕ που συνδέεται με τα αυξανόμενα νούμερα των «Neet», είναι 10.8 δις € δημοσίων χρημάτων, και 142.1 δις € σε εκτιμώμενη απώλεια της παραγωγής. Αξιοσημείωτο είναι ότι χαρακτηρίζει «πολύ συντηρητικά» αυτά τα νούμερα καθώς δεν περιλαμβάνουν και τις πρόσθετες δαπάνες για το έγκλημα ή την υγεία ως επιδράσεις της μακρόχρονης ανεργίας.

«Τα 153 δις € είναι μια υποθετική κατάσταση, σε περίπτωση που όλοι οι νέοι μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας […] ωστόσο μια άλλη οπτική είναι ότι εάν ενταχθεί μόλις το 10% των Neet, δηλαδή 1.4εκ νέοι, θα αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 15δις € ετησίως», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Massimiliano Mascherini.

Τέλος σημειώνεται ότι πάνω από το 40% των νέων ελλήνων ηλικίας 25-29 ετών δεν έχουν καμία εργασιακή εμπειρία.

Πηγή: euractiv.gr