Η Ευρώπη θα χάσει την Τουρκία εάν δεν την εντάξει μέχρι το 2023, ισχυρίστηκε χθες (30 Οκτωβρίου) ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan.

Είναι η πρώτη φορά που ο Erdoğan κάνει αναφορά για το «χρονικό διάστημα» που θα περιμένει η Τουρκία προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ ξεκίνησε επίσημα το 2005, και έχει παγώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της αντίθεσης κρατών μελών του πυρήνα της ΕΕ και της αποτυχίας στην εύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Βερολίνο την Τρίτη, εάν η Τουρκία θα είναι μέλος της ΕΕ μέχρι το 2023, ο τούρκος είπε:

«Πιθανώς δε θα μας τραβήξουν τόσο πολύ. Ωστόσο εάν το κάνουν, τότε θα χάσει η ίδια η ΕΕ, και στην τελική θα χάσουν την Τουρκία».

Η Τουρκία θα ενισχύσει την ΕΕ, είπε ο τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι περίπου 6εκ τούρκοι μένουν στην ΕΕ, εκ των οποίων 3εκ στη Γερμανία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, που θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό σήμερα, αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και τάσσεται υπέρ μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης, παρόλο που ο γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας.

Μιλώντας στα εγκαίνια της νέας πρεσβείας της Τουρκίας στο Βερολίνο, ο Westerwelle επέκρινε το αδιέξοδο στις ενταξιακές συνομιλίες. «Είναι κακό και για τις δύο πλευρές και του χρόνου, θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή να ξεπεράσουμε αυτό το αδιέξοδο», είπε.

Πηγή: euractiv.gr