Photo: nasa.gov

Για κίνδυνο πρωτοφανούς καταστροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον τυφώνα Σάντι προειδοποιούν οι αμερικανικές αρχές, με τις προβλέψεις για τις επιπτώσεις του, ήδη καταστροφικού, τυφώνα να θυμίζουν ταινία καταστροφής του Χόλυγουντ.

Ο τυφώνας Σάντι σφυροκοπούσε τη Δευτέρα την Ανατολική Ακτή, με ισχυρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες, με τη μέγιστη ταχύτητα των ανέμων να υπολογίζεται σε 140 χλμ. την ώρα.

«Αυτό είναι το πιο καταστροφικό γεγονός που έχουμε δει και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ποτέ στη ζωής μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ Nταν Μαλόι.

Μια προβλεφθείσα από τις αρχές θύελλα θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του νερού έως 11 πόδια (3,35 μέτρα) πάνω από το ύψος της κανονικής παλίρροιας με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνητικός κίνδυνος για άνευ προηγουμένου καταστροφή.

Από το απόγευμα της Δευτέρας, λόγω της καταιγίδας έγιναν διακοπές ρεύματος σε 300.000 ανθρώπους σε επτά πολιτείες. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ η Ουάσιγκτον έχει εκκενωθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους και είναι έρημη πόλη.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, ο τυφώνας Σάντι είναι πιθανό να συναντηθεί με ένα ψυχρό μέτωπο γεννώντας έτσι την «τέλεια καταιγίδα» που θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες, χιονοθύελλες και μαζικές διακοπές ρεύματος από τη Βόρεια Καρολίνα έως το Μαίην (σύνορα με Καναδά).

Η εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού National Grid, η οποία παρέχει ενέργεια σε εκατομμύρια Αμερικανούς, ανακοίνωσε ότι 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη μανία της φύσης.

Σημειώνεται ότι η ισχύς του Σάντι εκτείνεται πέρα από την Ανατολική Ακτή. Τα κύματα στη λίμνη Μίσιγκαν θα μπορούσαν να φθάσουν τα 28 πόδια (8,53 μέτρα) το βράδυ της Δευτέρας και τα 31 πόδια (9,44 μέτρα) από την Τρίτη ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σε ετοιμότητα οι αρχές στη Νέα Υόρκη

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η έδρα του ΔΝΤ, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή σε χιλιάδες κατοίκους για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών ενώ δεν κυκλοφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για την περίσταση, 76 σχολεία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια.

‘Εχει επίσης απαγορευτεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τις 9 ώρα Ελλάδας (2 το μεσημέρι τοπική ωρα) σε δύο κομβικές σήραγγες της πόλης. Η μία που συνδέει το Μανχάταν με το Νιου Τζέρσεϊ (Holland Tunnel) και η δεύτερη το Μανχάταν με το Μπρούκλιν (Brooklyn-Battery Tunnel).

Ο κυβερνήτης Άντρου Κουόμο εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί και προειδοποίησε τους κατοίκους της Νέας Υόρκης να μην υποτιμήσουν την καταιγίδα, η οποια θα σηκώσει κύματα ψηλότερα απ’ οτιδήποτε έχουν δει μέχρι σήμερα.

Την ίδια ωρα, πόσιμο νερό, τρόφιμα μακράς διάρκειας και μπαταρίες για το ενδεχόμενο διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος προμηθεύονται οι κάτοικοι σε Πενσιλβάνια, Μαίρυλαντ, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα και Ουάσιγκτον.

Μήνυμα Ομπάμα

Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τους κατοίκους της Ανατολικής Ακτής να συμμορφωθούν με τις επίσημες οδηγίες, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα «παρακάμψει τη γραφειοκρατία και θα ανταποκριθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην επέλάση του τυφώνα».

Οκτώ ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επισκέψεις του στη Βόρεια Βιρτζίνια και το Κολοράντο. Το πρόγραμμα του άλλαξε και ο Μιτ Ρόμνει.

Εν τω μεταξύ, κύκλοι των Δημοκρατικών ανησυχούν καθώς ενδεχομένως να μην έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές μέχρι τις 6 Νοεμβρίου και κατά συνέπεια θα υπάρξει μικρότερη κινητοποίηση από τους ψηφοφόρους τους.

Επιπλέον φοβούνται ότι θα χάσουν αρκετούς ψηφοφόρους που επέλεγαν την ηλεκτρονική ψήφο, καθώς ενδέχεται να μην έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση μέχρι τότε σε αρκετές περιοχές.

Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι στην Καραϊβική

Σημειώνεται, τέλος, πως ο τυφώνας μετρά ήδη τουλάχιστον 60 θύματα, από πέρασμα που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα σε νησιά της Καραϊβικής.

Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των αγνοουμένων είναι και έξι ή επτά Γάλλοι που ψάρευαν μεταξύ των νήσων Μαρτινίκα και Δομίνικος.

Πηγή: skai.gr

 

Δείτε ΕΔΩ, το πέρασμα του τυφώνα Sandy σήμερα το πρωί σε Video όπως καταγράφηκε  από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό