To βραβείο «Ζαχάρωφ» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία, απονεμήθηκε σε δύο Ιρανούς , μία δικηγόρο και έναν σκηνοθέτη, οι οποίοι απομονώθηκαν γιατί αμφισβήτησαν της ηγεσία της χώρας τους.

Η 49χρονη φυλακισμένη δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Nasrin Sotoudeh και ο 52χρονος σκηνοθέτης Jafar Panahi, λαμβάνουν το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί υπερασπίστηκαν τις βασικές ελευθερίες τόσο των ίδιων όσο και των συμπολιτών τους .

«Το βραβείο… είναι μήνυμα αλληλεγγύης και αναγνώρισης σε μια γυναίκα και έναν άνδρα που δεν υπέκυψαν στο φόβο και αποφάσισαν να βάλουν τη μοίρα της χώρας τους πάνω από την δική τους», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Martin Schulz.

Η Marietje Schaake, ευρωβουλευτής από τους Φιλελευθέρους, τόνισε ότι το φετινό βραβείο εφιστά την προσοχή στην κατασταλτική δράση των ιρανικών αρχών εναντίον των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτοί οι νικητές είναι πραγματικά σύμβολα της μακρόχρονης μάχης που βιώνει καθημερινά ο ιρανικός λαός. Η συστηματική καταστολή, η χρήση βίας και λογοκρισίας είναι αισθητά σε όλο τον λαό», είπε.

«Αυτό το βραβείο δίνει στήριξη σε όλους εκείνους τους ιρανούς που πληρώνουν υψηλό τίμημα στον αγώνα τους για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Πηγή: euractiv.gr