Στις 6 το απόγευμα επαναλαμβάνεται στο Μέγαρο Μαξίμου η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Ομάδας εργασίας του Eurogroup.

Σε φάση κορύφωσης εισέρχονται οι διεργασίες για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, με σημείο αναφοράς πλέον τη Βουλή, που θα κληθεί να ψηφίσει τα νέα μέτρα, ενώ η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να αρνείται να δώσει θετική ψήφο στα εργασιακά, θέτοντας εν αμφιβόλω την κυβερνητική συνοχή. Το Μαξίμου αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό τις επερχόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει, καθώς… «μόνη εναλλακτική οδός» είναι η χρεοκοπία.

Σε κάθε περίπτωση, η «παράταση» που έχει λάβει η Αθήνα μέχρι το Euroworking Group της Δευτέρας, αποτελεί εκ των πραγμάτων «παράθυρο ευκαιρίας» ώστε να εξευρεθεί λύση που θα επιτρέπει και στον κ. Κουβέλη να υπερψηφίσει τα εργασιακά. Εξάλλου, τυχόν αρνητική στάση της ΔΗΜΑΡ εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να συμπαρασύρει και ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στο παρασκήνιο αφήνουν να εννοηθεί πως είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν.

To Σάββατο υπήρξε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι εμπλέκονται στα προαπαιτούμενα που έχει ζητήσει η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Eίναι συνεργασία για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έχουν προωθηθεί προς τη Βουλή όλες οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ψηφιστεί».

«Το υπουργείο Εργασίας, εκτός ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει να υλοποιήσει και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στους πολύ περιορισμένους χρόνους που απαιτούνται. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι απόλυτα συνεπής και αξιόπιστη ακόμα και σε αυτό», τονίζει ο υπουργός Εργασίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται η σύσκεψη του Euro Working Group τη Δευτέρα.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει μεταξύ άλλων ότι οι αποζημιώσεις καθηλώνονται στα 16 χρόνια συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Επίσης, ότι έως το τέλος του 2013 θα φύγουν από το Δημόσιο 25.000 υπάλληλοι, με τους αποδεδειγμένα επίορκους να απολύονται μέσα στο 2013.

Την ερχόμενη Τετάρτη το Eurogroup θα συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ θα συζητηθούν και όλα τα άλλα θέματα που αφορούν τη χώρα μας, όπως η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και η βιωσιμότητα του χρέους.

Η ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης μιας διετούς παράτασης στην Ελλάδα, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στην άρνηση των προτάσεων με τις αλλαγές στα εργασιακά που ζητά η τρόικα.

Πηγή: skai.gr/Καθημερινή