Ανησυχίες για το νέο ρωσικό νόμο που θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες που έχουν επαφές με ξένους μπορεί να βρεθούν μέχρι και 20 χρόνια στη φυλακή.

«Η Catherine Ashton είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την υιοθέτηση του Νόμου περί Προδοσίας στη Ρωσική Δούμα στις 23 Οκτωβρίου», είπε σε δελτίο Τύπου η εκπρόσωπος της βρετανίδας.

«Ο νέος θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής για την δίωξη και θα μειώσει το βάρος της απόδειξης για την κατηγορία της προδοσίας και κατασκοπίας», συνεχίσει η δήλωση.

«Ο αφηρημένος ορισμός της προδοσίας που περιέχεται στο νόμο θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί με δίκαιο τρόπο. Ποινικοποιεί επίσης δυνητικά μέχρι και επαφές με τους ξένους υπηκόους με έως και 20 χρόνια στη φυλακή».

Το νομοσχέδιο επίσης – που δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από την Άνω Βουλή της Ρωσίας και τον Πρόεδρο Putin- περιορίζει την αποκάλυψη των κρατικών μυστικών, σκληραίνει τις τιμωρίες αναφορικά με τις διαρροές, και επεκτείνει τέλος τον ορισμό της «έσχατης προδοσίας».

Κατασκοπεία, αποκάλυψη, διαβούλευση

Περιγράφει την έσχατη προδοσία ως «κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, ή κάποιας άλλης βοήθειας» σε ξένο κράτος ή οργανισμό εις βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας. Ωστόσο το νέο νομοσχέδιο προτείνει επίσης την επέκταση αυτής της έννοιας περιλαμβάνοντας και την χορήγηση «χρημάτων, τεχνικών και συμβουλών ή άλλης βοήθειας».

Ακόμη προσθέτει τους «διεθνείς οργανισμούς» στη λίστα των πιθανών λαμβανόντων μιας τέτοιας «βοήθειας» από ρώσους πολίτες.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Novosti, η νέα νομοθεσία προτάθηκε από τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Ασφάλειας- κληρονόμος της σοβιετικής KGB.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε δριμείες αντιδράσεις από ακτιβιστές στη Ρωσία και το εξωτερικό. Η Human Rights Watch είπε ότι το νομοσχέδιο απειλεί άμεσα την άσκηση των απροστάτευτων θεμελιωδών δικαιωμάτων, και κάλεσε τον Putin να μην υπογράψει το νομοσχέδιο.

Πηγή: euractiv.gr