Ποδηλατοδρόμους που να θερμαίνονται με γεωθερμία, σχεδιάζει μια ομάδα Ολλανδών αρχιτεκτόνων. «Το σχέδιο είναι» λένε, «να υπάρχει ένα σύστημα αγωγών, που από τα 50 μέτρα βάθος θα βγάζουν στο υπόστρωμα της πίστας του ποδηλατοδρόμου θερμότητα, έτσι ώστε τον χειμώνα να μην μπορεί να γίνει επίστρωση πάγου».

Η ιδέα προκάλεσε αυθωρεί το ενδιαφέρον πολλών δήμων, καθώς η εφαρμογή της θα εξοικονομήσει το κόστος του αλατιού και των συνεργείων που το απλώνουν κάθε φορά που χιονίζει, κυρίως όμως θα μειώσει το κόστος των ατυχημάτων που προκαλούνται από την ολισθηρότητα του πάγου, αλλά και την έμμεση διαφυγή προς τη χρήση των ΙΧ εξαιτίας ακριβώς των δυσμενών συνθηκών χρήσης του ποδηλάτου.

Υπενθυμίζεται, ότι στην Ολλανδία κυκλοφορούν κάπου 18 εκ.ποδήλατα, το 2011 όμως σημειώθηκαν 200 θάνατοι ποδηλατιστών και κάπου 7.000 ατυχήματα. Το κόστος του έργου είναι υψηλό, υπολογίζεται σε 20-40.000 ευρω/χλμ, όμως σχεδιάζεται η πρώτη εφαρμογή να αφορά περιοχές γύρω από σταθμούς, η πρόσβαση στους οποίους πρέπει να διευκολυνθεί.

(πώς λένε…. όταν μεσουρανούσε ο Χρυσούς Αιώνας, αυτοί έτρωγαν βελανίδια…)

της Χριστίνας Πουλίδου

Πηγή: protagon.gr