Η διαφορά μεταξύ του πρώην Επιτρόπου Υγείας John Dalli και του Πρόεδρου της Επιτροπής José Manuel Barroso έγινε προσωπική χθες (24 Οκτωβρίου), καθώς και οι δυο αντάλλαξαν απειλές με νομικά επιχειρήματα.

Ο Dalli παραιτήθηκε από τη θέση του Επιτρόπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Barroso στις 16 Οκτωβρίου μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) που τον συνέδεσε με τον Μαλτέζο επιχειρηματία Silvio Zammit.

Ο Zammit φέρεται να έχει ζητήσει από την εταιρεία – κολοσσό παραγωγής καπνού Swedish Match 60 εκατομμύρια €, σε αντάλλαγμα για να πείσει τον Dalli να αλλάξει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τον καπνό.

Ο Dalli δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου χθες στις Βρυξέλλες ότι θα αμφισβητήσει την απόφαση του κ. Barroso να του ζητήσει να παραιτηθεί, αλλά και τα ευρήματα της OLAF.

Η παραίτηση μόνη επιλογή

Dalli είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί, εφόσον ο Barroso θα μπορούσε διαφορετικά να τον έχει απαλλάξει από τα καθήκοντά του. «Η πόρτα ήταν ανοιχτή, και εγώ είτε θα την περνούσα είτε θα με πετούσαν έξω από αυτήν», είπε. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ο πρόεδρος της Επιτροπής μπορεί να απαιτήσει την απομάκρυνση ενός Επιτρόπου.

Ο Dalli είπε ότι δεν έχει λάβει ακόμα μια εξήγηση των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνονται στην έκθεση της OLAF. «Το λιγότερο που θα μπορούσε κανείς να περιμένει για τα πολιτικά δικαιώματά του είναι να του πουν – όταν ληφθούν μέτρα εναντίον του – ποια είναι η βάση αυτών των καταγγελιών», είπε.

Ο πρώην επίτροπος δήλωσε ότι η ακριβής φύση των κινήσεών του θα καθοριζόταν μελλοντικά, δεδομένου ότι δεν είχε δει την έκθεση της OLAF.

«Θέλω να καθαρίσω το όνομά μου. Η απόφαση που ελήφθη από τον κ. Barroso είναι πολύ σοβαρή. Θα βλάψει ολόκληρο το μέλλον μου και της οικογένειάς μου. Δεν είναι θέμα του αν θα πάρω πίσω τη δουλειά μου ή όχι. Το μόνο που ζητώ είναι ο κ. Barroso να επανορθώσει την κατάσταση», δήλωσε ο Dalli.

«Έχω πληροφορηθεί ότι μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η εποπτική αρχή η οποία υποτίθεται ότι εγκρίνει όλες τις εκθέσεις της OLAF πριν δημοσιοποιηθούν δεν είχε εγκρίνει ακόμη την έκθεση της OLAF [για αυτή την περίπτωση]. Στην πραγματικότητα υπήρξε αποδοκιμασία από μερικούς στο περιεχόμενο της έκθεσης», πρόσθεσε ο Dalli.

Παραίτηση και στην OLAF

Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της OLAF παραιτήθηκε πριν από δύο ημέρες, προφανώς λόγω της σχέσης του με την υπόθεση Dalli, έγραψε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ο Christiaan Timmermans παραιτήθηκε επειδή απέτυχε να ενημερώσει σωστά το συμβούλιο σχετικά με τις λεπτομέρειες του υποτιθέμενου παραπτώματος του Dalli, πριν την παράδοση των πληροφοριών για τις αρχές της Μάλτας,» ανέφερε η FAZ.

Ο Dalli απάντησε σε ένα συγκεκριμένο ισχυρισμό ότι δεν καταχώρησε μια συνάντηση με μία νεαρή δικηγόρο από την Μάλτας που ενεργεί ως λομπίστρια, λέγοντας ότι κατά το χρόνο της συνάντησης δεν είχε πληροφορίες ότι ασκούσε λόμπυ και πίστευε ότι ήταν απλώς συλλογή πληροφοριών με σκοπό να τις χρησιμοποιήσει αργότερα.

«Το να συναντώ ανθρώπους είναι μέρος της ενημέρωσής μου, ενώ πολλές από αυτές τις συναντήσεις δεν είναι σημαντικές, ή απλά μου κάνουν μια ερώτηση. Δεν μετανιώνω. Δεν έκανα τίποτα που με οποιονδήποτε τρόπο επηρέασε τις αποφάσεις μου», επέμεινε ο Dalli.

Ο Barroso προειδοποιεί τον Dalli να είναι διακριτικός

Ο ίδιος ο Barroso έστειλε επιστολή στον Dalli χθες επιμένοντας ότι «κανένα περαιτέρω ερώτημα δεν τίθεται σχετικά με την εγκυρότητα της παραίτησής σας». Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι εφόσον ο Dalli έκανε την δήλωση παραίτησης μπροστά στον γενικό διευθυντή της νομικής υπηρεσίας, αυτή ήταν «αμετάκλητη».

Barroso chastised Dalli for “insinuations” on the progress of the revised directive on tobacco. He reminded the former Commissioner that indiscretion in relation to his former portfolio could result in legal action under the rules governing the Commission. Such an action could see Dalli’s pension rights withdrawn.

Ο Barroso επέπληξε τον Dalli για «υπαινιγμούς» για την πρόοδο της αναθεωρημένης οδηγίας σχετικά με τον καπνό. Υπενθύμισε στον πρώην Επίτροπο ότι η αδιακρισία σε σχέση με το πρώην χαρτοφυλάκιό του θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομική δράση βάσει των κανόνων που διέπουν την Επιτροπή. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του Dalli.

H επιστολή δεν «αλλάζει τίποτα», δήλωσε ο Dalli

“I will naturally be discussing it with my lawyer. It gives no satisfaction and gives no reason why I should resign and I would expect that … I was forced to resign. I have said he can go to a procedure [forcing my resignation], he has the right to do that, and then I will give him resignation in writing,” Dalli said.

«Εγώ, φυσικά, θα το συζητήσω με το δικηγόρο μου. Δε μου δίνει καμία ικανοποίηση και δεν βρίσκω κανένα λόγο γιατί θα έπρεπε να παραιτηθώ και θα περίμενα ότι θα … αναγκαζόμουν να παραιτηθώ. Έχω πει ότι μπορεί (ο Πρόεδρος της Επιτροπής) να πάει σε μια διαδικασία [αναγκάζοντάς με σε παραίτηση], έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό, και τότε και εγώ θα του δώσω γραπτώς την παραίτηση», είπε ο Dalli.

Αβεβαιότητα για νομοθεσία για τον καπνό

Συνέχισε να εγείρει αμφιβολίες για τη δύναμη του λόμπι του καπνού στις Βρυξέλλες και την πιθανότητα η οδηγία για τον καπνό να μην αναδειχθεί το τρέχον έτος.

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι [οι λομπίστες του καπνού] έχουν συναντήσει όλη την Επιτροπή κατά τους τελευταίους μήνες, επειδή πολλές από τις υπηρεσίες μ’ έχουν ενημερώσει γα μια επίθεση στην Επιτροπή από το λόμπι του καπνού σε άλλους επιτρόπους και υπηρεσίες», δήλωσε ο Dalli.

Είπε ότι δεν είδε κανένα λόγο να καθυστερήσει η διυπηρεσιακή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της οδηγίας του καπνού, η οποία είχε προγραμματιστεί να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα.

Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θέλει ένα νέο Επίτροπο στη θέση του προτού στείλει την οδηγία προς διαβούλευση.

«Ο φόβος είναι ότι αυτό θα μπορούσε να βγάλει το θέμα από την ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές, και να το στείλει στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο πράγμα που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει από το μηδέν,» είπε ο Dalli.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Olivier Bailly επέμεινε ότι δεν θα υπάρχει καθυστέρηση και ότι η ανανεωμένη οδηγία για τον καπνό θα πρέπει να θεσπιστεί έως το τέλος του έτους όπως είχε προγραμματιστεί.

Πηγή: euractiv.gr