Το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απόρριψής της πρότασης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου για το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, λέγοντας ότι δεν έγιναν επαρκείς προσπάθειες να βρεθεί μια γυναίκα καθώς όλα τα μέλη σήμερα είναι γένους αρσενικού.

Η αντίδραση του Κοινοβουλίου έρχεται δύο μέρες αφού η Κομισιόν ανέβαλε την απόφαση για το νομοσχέδιο που είχε ως στόχο να αυξήσει την ισότητα των φύλων στα ΔΣ των εταιρειών, λόγω έλλειψης στήριξης εντός της Κομισιόν, ακόμη και από κάποιες γυναίκες.

Ο προτεινόμενος για τη θέση στο ΔΣ της ΕΤΚ, Yves Mersch, είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου από το 1998 και τώρα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπό τον Mario Draghi. Ο Mersch προτάθηκε τώρα για το 6μελές εκτελεστικό συμβούλιο.

Η ψηφοφορία κατά του Mersch, 352 κατά και 300 υπέρ με 49 αποχές, δεν είναι δεσμευτική και εναπόκειται ακόμη στα 17 μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν για το ποιος τελικά θα πάρει τη θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ωστόσο ακολούθησε μια σειρά αντιδράσεων αναφορικά με την απόφαση της Κομισιόν να αναβάλει τις προσπάθειες βελτίωσης της ισότητας των φύλων στα ΔΣ των εταιρειών, με την επίτροπο Viviane Reding να αναγκάζεται να ακυρώσει την ανακοίνωση νομοεθτικής πρότασης για ποσόστωση φύλων την Τρίτη στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστήριξε ιδιαίτερα τον Mersch.

«Ψηφίσαμε υπέρ του Mersch γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι αναγνωρισμένου κύρους και διαθέτει τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και εμπειρία σε νομισματικά και τραπεζικά θέματα που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων ενός μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Joseph Daul.

Η θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει κενή από τον Μάιο, όταν και εγκατέλειψε το πόστο ο José Manuel González-Páramo.

Σύμφωνα με στοιχεία της Reding, 86,5% των μελών των διοικητικών συμβουλίων και 97,5 των προεδριών στα διοικητικά συμβούλια στην ΕΕ είναι άνδρες. Τον Σεπτέμβριο του 2010, η Κομισιόν υιοθέτησε Στρατηγική Ισότητας των Φύλων που είχε ως στόχο την ενίσχυση της διαφορετικότητας των φύλων στις επιχειρήσεις.

Πηγή: euractiv.gr