Ο επίτροπος προϋπολογισμού Janusz Lewandowski μίλησε στο Κοινοβούλιο χθες (25 Οκτωβρίου) αναφορικά με τις ελλείψεις πληρωμών του προγράμματος Erasmus, καθώς υπάρχει φόβος ότι το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών βρίσκεται σε κίνδυνο.

Την Τρίτη (23 Οκτωβρίου) η Κομισιόν κατέθεσε διορθωτικό προϋπολογισμό ζητώντας περαιτέρω συνεισφορές από τα κράτη μέλη για να διασωθεί το πρόγραμμα στον προϋπολογισμό του 2012.

Η Κομισιόν ζητά περίπου 180εκ € για το Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης εκ των οποίων τα μισά (90εκ €) πάνε στο Erasmus. Ισχυρίζεται ότι τα χρήματα του Erasmus δε θα τελειώσουν μέχρι τα τέλη του 2012. Ωστόσο εάν δεν διορθωθούν οι ελλείψεις στον προϋπολογισμό του 2012, τονίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια για τον προϋπολογισμό του 2013 προκειμένου να καλύψουν το κενό.

Ευρωβουλευτές: «Απαράδεκτο»

Ο Hans Swoboda, πρόεδρος των σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, επέκρινε την στάση των ηγετών των κρατών μελών που θέλουν να μειώσουν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Κάποιες χώρες στις οποίες μάλιστα θέλουν να πάνε οι περισσότεροι φοιτητές για Erasmus προσπαθούν να μειώσουν τον προϋπολογισμό, κάτι που δεν είναι αποδεκτό… ειδικά σε καιρούς αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού», είπε. Τόνισε ότι διακυβεύεται ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ευρωπαϊκής ταυτότητας. «Κινδυνεύοευμε να πούμε στους νέους που θέλουν να είναι ευρωπαίοι, «συγγνώμη δεν έχουμε λεφτά».

Το πρόγραμμα Erasmus προσφέρει χρηματοδότηση για περισσότερους από 230,000 φοιτητές στο εξωτερικό στην ΕΕ όπως επίσης και σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και πρότζεκτ συνεργασίας.

Καλοί οιωνοί

Ο Κύπριος αντιπρόεδρος ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Συμβούλιο, Ανδρέας Μαυρογιάννης, είπε ότι η κυπριακή προεδρία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει το πρόγραμμα. «Το Πρόγραμμα Δια βίου Μάθησης, όπως το όπως το Erasmus, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης», είπε, προσθέτοντας ότι «επομένως επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η χρηματοδότηση για το 2012 και το 2013 δε θα τεθεί σε κίνδυνο».

Πηγή: euractiv.gr