Με στόχο τη διαφάνεια στα επιπρόσθετα εισοδήματα των Γερμανών βουλευτών, η αρμόδια επιτροπή της βουλής αποφάσισε σήμερα την εφαρμογή νέου κανονισμού για τη δημοσίευσή τους.

Ο ισχύων κανονισμός προβλέπει τρεις κατηγορίες δήλωσης των ετησίων επιπλέον εισοδημάτων των βουλευτών: 1000-3500 ευρώ, 3500-7000 ευρώ, και άνω των 7000 ευρώ. Ο νέος κανονισμός προβλέπει δέκα κατηγορίες. Η πρώτη αρχίζει με 1000 ευρώ, ενώ η ανώτατη είναι για όλους αυτούς τα επιπρόσθετα εισοδήματα των οποίων ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ.

Σε πρώτες τους αντιδράσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστοποιούν στην κυβέρνηση ότι έκανε μεν ένα βήμα προς τα μπρος αλλά ότι δεν έχει την θέληση για πραγματική διαφάνεια.

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Ανάλογη στάση τηρούν και μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς. Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει τον νέο κανονισμό η Διεθνής Διαφάνεια, εκφράζοντας συγχρόνως την απογοήτευσή της για το ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απέρριψαν την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών οι βουλευτές να δηλώνουν όλα τα επιπρόσθετα έσοδα άνω των 10.000 ευρώ τον χρόνο με ακριβή ποσά και πηγές προέλευσης.

Ενδεχομένως να υπάρξουν όμως ακόμη αλλαγές στον νέο κανονισμό καθώς θα πρέπει να συζητηθεί και από άλλα όργανα του κοινοβουλίου. Σε ισχύ θα τεθεί μάλλον μετά τις εκλογές του 2013.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι αφορμή για την αλλαγή του κανονισμού ήταν η πρόσφατη συζήτηση που προέκυψε για τα εισοδήματα του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για το αξίωμα του καγκελαρίου, Πέερ Στάινμπρουκ. Ο κ. Στάινμπρουκ είχε κατηγορηθεί από παράγοντες των κυβερνητικών κομμάτων για αδιαφάνεια όσον αφορά τα εισοδήματά του.

Πηγή: skai.gr