Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλους τους «μνηστήρες» για την ΔΕΠΑ, έχει εκφράσει η ρωσική Gazprom, ενώ η σχετική απόφαση για την πώληση της εταιρείας αναμένεται εντός των προσεχών μηνών, ισχυρίζεται το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ,τους οποίους δεν κατονομάζει.

Μια τέτοια συμφωνία ίσως υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ, ως προς τη μείωση της ανάμειξης της Ρωσίας στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης. Οι πηγές απέφυγαν ωστόσο να «προβλέψουν» ότι ο τελικός νικητής θα είναι η Gazrpom, και τόνισαν ότι το αποτέλεσμα παραμένει ανοιχτό.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό σύνδεσμο στη μεταφορά των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Ανατολικής Μεσόγειο και την Κασπία Θάλασσα στη δυτική Ευρώπη.

«Όχι ευχάριστα», τα νέα για την Κομισιόν

«Η Gazprom έχει εκφράσει το πιο έντονο ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια… παρόλο που η Κομισιόν δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με αυτό», τόνισε αρμόδια πηγή.

Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την ενέργεια έχουν επιβληθεί από τους διεθνείς δανειστές στην Ελλάδα, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος.

Παρόλα αυτά όμως, αυτό θα έρθει σε αντίθεση με τους στόχους ενέργειας της ΕΕ, σε περίπτωση που η Gazprom επικρατήσει έναντι των ανταγωνιστών της και τελικά αγοράσει τη ΔΕΠΑ, υπογραμμίζει η πηγή.

Η εμπλοκή της Gazprom στην περίπτωση της ΔΕΠΑ έρχεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες της ΕΕ να διαφοροποιήσει τις παροχές φυσικού αερίου από την Ρωσία, που παρέχει σχεδόν το ¼ της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης, στρέφοντας την προσοχή της σε νέους παρόχους από την Κασπία Θάλασσα μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

Η Gazprom έχει και άλλα συμφέροντα στην περιοχή, όπως στο πεδίο φυσικού αερίου Leviathan στο Ισραήλ, τόνισε η ίδια πηγή.

Η περίπτωση της ΔΕΠΑ προσφέρει στην Gazprom μια ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον ανταγωνισμό από νέους παρόχους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συνομιλίες και με την Noble Energy από το Τέξας, καθώς και με τον όμιλο Delek του Ισραήλ, προκειμένου να συνδυάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Leviathan μέσω ενός αγωγού στην Ευρώπη.

Σήμερα η Ρωσία παρέχει φυσικό αέριο στην Ελλάδα βάσει μια 20ετούς συμφωνίας που λήγει το 2016.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr