Πέντε μήνες μετά την επαναλειτουργία του, ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Θήρας είναι εμφανώς αναβαθμισμένος και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και την τοπική κοινωνία, ενώ το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο εντάσσεται απόλυτα στο τοπίο.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό τον Απρίλιο, και η επισκεψιμότητά του σε αυτούς τους πέντε μήνες έφτασε και τα 1.300 άτομα ημερησίως.

Οι επισκέπτες μπορούν μέσα από μία περιμετρική διαδρομή να θαυμάσουν τμήμα της πλούσιας αρχαίας πυκνοδομημένης πόλης που εκτείνεται συνολικά σε 200 στρέμματα.

Το πολυσυζητημένο στέγαστρο του προϊστορικού οικισμού λειτουργεί προστατευτικά για τα θαυμαστά έργα μιας κοινωνίας που καταστράφηκε από τον σεισμό στις αρχές του 17ου αιώνα π.Χ., ξαναχτίστηκε στα ερείπιά της, για να ταφεί τελικά κάτω από την ηφαιστειακή λάβα μετά τη μινωική έκρηξη. Ενα κλαδί ελιάς που θάφτηκε στην τέφρα δίνει την ακριβή χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου, το 1613 π.Χ., που ήταν η μεγαλύτερη που είχε γνωρίσει το ανθρώπινο είδος τα τελευταία 10.000 χρόνια. Μια τεράστια καταστροφή που όμως αποδείχτηκε σωτήρια από αρχαιολογικής πλευράς.

Το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο, που καλύπτει τα 14 στρέμματα του ανασκαμμένου αρχαιολογικού χώρου, εξασφαλίζει μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, και το καθιστά μοναδικό έργο εξοικονόμησης ενέργειας σε τόσο μεγάλη έκταση παγκοσμίως.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, ο αρχαιολογικός χώρος θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, που είναι και στόχος της δημοτικής αρχής.

Γιώτα Γκοβόστη, επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας

Πηγή: skai.gr