Απόφαση να μην συμμετάσχει στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ιράν τα τέλη του μηνός, έλαβε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τονίζοντας ότι το χρονικό σημείο είναι «λανθασμένο» και ότι υπάρχει κίνδυνος «να βλάψει» την θέση της ΕΕ απέναντι στο ιρανικό ζήτημα.

«Ανησυχούμε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επισκεφθεί το Ιράν αργότερα μέσα στο μήνα. Θεωρούμε πως το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε είναι λάθος, δεδομένης της αποτυχίας του Ιράν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ περί τερματισμού εμπλουτισμού με ουράνιο του πυρηνικού του προγράμματος», τόνισε ο Ignacio Salafranca, εκπρόσωπος του ΕΛΚ στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Συνέχισε λέγοντας ότι το χρονικό σημείο είναι ατυχές επίσης εξαιτίας της απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ, στο οποίο είναι υποψήφιοι δύο Ιρανοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μια επίσκεψη στο Ιράν αυτή τη χρονική στιγμή θα έστελνε το λάθος μήνυμα και θα μπορούσε να καταστεί καταστροφικό», είπε ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης.

«Το ΕΛΚ στηρίζει τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων να αυξηθούν οι κυρώσεις εναντίον του ναυτιλιακού, χρηματοπιστωτικού και βιομηχανικού τομέα του Ιράν, που έχουν ως στόχο να επηρεάσουν την χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», είπε.

Ο Brok ζητά αναβολή της επίσκεψης

Ο γερμανός Πρόεδρος της Eπιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων της Ευρωβουλής, Elmar Brok, έκανε λόγο για αναβολή της επίσκεψης στο Ιράν.

«Ζητούμε την αναβολή της συνάντησης μέχρι να μας δώσει το πράσινο φως η Ύπατη Εκπρόσωπος, Catherine Ashton, δεδομένων των διαπραγματεύσεων στις οποίες εμπλέκεται η ίδια με το Ιράν», είπε ο Brok.

Συνέχισε λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δεν πρέπει να βλάψει την θέση της ΕΕ και να γίνει όργανο της ιρανικής προπαγάνδας».

Σημειώνεται ότι η ΕΕ μέσω της Catherine Ashton, εκπροσωπεί την ομάδα των «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, που τον τελευταίο χρόνο δεν είχαν καμία θετική εξέλιξη.

Η Δύση πιέζει το Ιράν να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό με ουράνιο του πυρηνικού του προγράμματος, με την Τεχεράνη να ισχυρίζεται ότι αναπτύσσει το πρόγραμμά του μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Πηγή: euractiv.gr