Παγκόσμια πρωτιά στον αριθμό των φυλακισμένων δημοσιογράφων δίνει στην Τουρκία έκθεση της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Η έκθεση είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική και επισημαίνει ότι οι φυλακισμένοι από το χώρο του Τύπου, στην Τουρκία ξεπερνούν «μέχρι και τους συναδέλφους τους στο Ιράν». «Η ελευθερία Τύπου στην Τουρκία βρίσκεται σε σημείο κρίσης», αναφέρει η 50σελιδη έκθεση.

«Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων έχει εντοπίσει πολλούς κατασταλτικούς νόμους… μια διαδικασία Ποινικού Κώδικα που ευνοεί σε μεγάλο βαθμό το κράτος, καθώς και ένα σκληρό τόνο κατά του Τύπου στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης», τονίζεται.

Μέχρι και την 1η Αυγούστου 76 δημοσιογράφοι ήταν στη φυλακή, ενώ επισημαίνεται ότι οι υποθέσεις τουλάχιστον 61 εξ αυτών σχετίζονται με δημοσιεύματά τους. Στις υπόλοιπες 15 περιπτώσεις οι κατηγορίες είναι λιγότερο σαφείς.

Ακόμη πάνω από τα 2/3 των φυλακισμένων δημοσιογράφων δεν έχουν καταδικαστεί αλλά οι υποθέσεις τους εκκρεμούν.

Περισσότεροι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι «και από το Ιράν»

«Σήμερα οι φυλακίσεις στην Τουρκία ξεπερνούν και τις πιο καταπιεστικές χώρες, όπως το Ιράν, η Ερυθραία και η Κίνα», υπογραμμίζεται.

Περίπου το 1/3 των δημοσιογράφων κατηγορείται για εμπλοκή σε αντικυβερνητικά σχέδια ή για το ότι είναι μέλη παράνομων πολιτικών ομάδων, ενώ πολλοί συνδέονται και με την υπόθεση «Εργκένεκον», που φέρεται να συνωμοτούσε για την ανατροπή της κυβέρνησης.

«Βασικές δραστηριότητες συλλογής ειδήσεων- όπως συμβουλές, συνεντεύξεις, μετάδοση πληροφοριών σε συναδέλφους- αποτυπώθηκαν από τους εισαγγελείς ως συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις», συνεχίζει η έκθεση.

Τέλος η έκθεση σημειώνει ότι περίπου 70% των φυλακισμένων δημοσιογράφων είναι κουρδικής καταγωγής που φέρονται να είχαν δεσμούς με το ΡΚΚ- που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ.

Πηγή: euractiv.gr