Συντριπτικά υπέρ του νέου Συντάγματος το οποίο συντάχθηκε από ένα Συνταγματικό Συμβούλιο 25 πολιτών ύστερα από απόψεις που συνέλεξε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τάχθηκε η πλειοψηφία των Ισλανδών.

Η ψηφοφορία που δεν είναι δεσμευτική, περιελάμβανε 6 ερωτήματα που έθεσε το Συνταγματικό Συμβούλιο και οι ψηφοφόροι μπορούσαν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι, και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (20 Οκτωβρίου).

Η διαδικασία για την σύνταξη του νέου συντάγματος ξεκίνησε αμέσως μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας, η οποία και κατέστησε αναγκαίες τις νέες μεταρρυθμίσεις.

Το νέο σύνταγμα αναμένεται να αντικαταστήσει το υπάρχον Σύνταγμα του 1944, που είχε εμπνευστεί από το Δανικό Σύνταγμα και θεωρείται αναχρονιστικό. Σημειωτέον ότι η Ισλανδία ήταν πρώην αποικία της Δανίας.

Τον Ιούλιο του 2011, το Συνταγματικό Συμβούλιο παρουσίασε το σχέδιο συντάγματος στο Κοινοβούλιο. Το κείμενο αποτελείται από 114 άρθρα, τα οποία συνετάχθησαν ύστερα από προτάσεις και απόψεις που συνέλεξε το Συμβούλιο από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Τα μέσα ενημέρωσης βάφτισαν το νέο σύνταγμα ως το πρώτο σύνταγμα που «συντάχθηκε από τον ίδιο τον λαό».

Οι υποστηρικτές της αλλαγής του συντάγματος ελπίζουν οι πολιτικοί να μην αγνοήσουν το δημοψήφισμα, παρόλο που τον τελευταίο λόγο για την υιοθέτησή του τον έχει το κοινοβούλιο, με την αντιπολίτευση να αντιτίθεται στις προτεινόμενες αλλαγές.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 66% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του Συντάγματος. Ακόμη συμμετείχαν σχεδόν οι μισοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της χώρας (περίπου 235,000).

Πάνω από το 80% τάχθηκαν υπέρ του να κηρυχτούν ως «εθνική περιουσία» όλοι οι μη ιδιόκτητοι φυσικοί πόροι. Η αλιεία αντιστοιχεί στο 7% της οικονομίας και οι επικριτές λένε ότι τα δικαιώματα αλιείας έχουν επωφελήσει «λίγους». Αντίθετα οι υποστηρικτές του συστήματος λένε ότι έχουν οδηγήσει στην ορθή διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων.

Οι Ισλανδοί ψήφισαν επίσης να ανακτήσει η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία τον ρόλο της ως κρατική εκκλησία.

Η Valgerður Bjarnadóttir, πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης και εποπτείας του ισλανδικού κοινοβουλίου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για το νέο σύνταγμα θα μπορεί να είναι έτοιμο σε 2 εβδομάδες.

Αυτό το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο για συζήτηση πριν μπει σε ψηφοφορία, μια διαδικασία που πιστεύει θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές την άνοιξη. Ωστόσο τόνισε ότι η ψηφοφορία για το νέο σύνταγμα είναι δυνατό να γίνει παράλληλα με τις εκλογές στη χώρα.

Ιστορικό

Η Ισλανδία υπέστη σοβαρό πλήγμα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την ύφεση που ακολούθησε.

Τα περιουσιακά στοιχεία του τραπεζικού τομέα της χώρας είχαν αυξηθεί από το περίπου 96% του ΑΕΠ το 2000 στο 800% μέχρι τα τέλη του 2006, έχοντας αξία 10 φορές του ΑΕΠ την παραμονή της κρίσης.

Τον Ιανουάριο του 2009 η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της κρίσης. Το καλοκαίρι του 2009, το ισλανδικό κοινοβούλιο στήριξε το σχέδιο της κυβέρνησης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ένα χρόνο μετά, η χώρα ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος εδώ

Πηγή: euractiv.gr