Τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Δρ Tonio Borg, πρότεινε η Μάλτα ως νέο Επίτροπο υγείας και πολιτικής καταναλωτών. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χαιρέτησε την κίνηση αυτή ενώ αναμένεται πλέον και η έγκριση των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων της Ευρωβουλής.

Στις 16 Οκτωβρίου παραιτήθηκε ο Μαλτέζος επίτροπος υγείας John Dalli μετά από έρευνα κατά της διαφθοράς που τον συνδέει με απόπειρα επηρεασμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον καπνό, όπως είχε ανακοινώσει η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) διαπίστωσε ότι ένας Μαλτέζος επιχειρηματίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις επαφές του με τον επίτροπο John Dalli για οικονομικό όφελος προκειμένου να επηρεάσει τη μελλοντική νομοθεσία της ΕΕ για τα προϊόντα καπνού.

«Η έκθεση της OLAF δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την άμεση συμμετοχή του κ. Dalli αλλά θεώρησε ότι γνώριζε τι συνέβαινε», είπε η Κομισιόν σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι ο επίτροπος παραιτήθηκε αμέσως.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική πρόκληση και είναι απαραίτητη μια πλήρως λειτουργική και αφοσιωμένη Κομισιόν, για να συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κρίση», είπε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul.

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό της Μάλτας Lawrence Gonzi που ενήργησε γρήγορα διορίζοντας νέο Επίτροπο», συνέχισε.

Τέλος έκανε έκκληση προς τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής να συμφωνήσουν στο νέο επίτροπο το συντομότερο δυνατό.

«Το ΕΛΚ καλεί όλες τις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου να δράσουν υπεύθυνα σε αυτή τη διαδικασία και να διασφαλίσουν τον ορισμό του νέου Επιτρόπου το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος Maros Sefcovic έχει αναλάβει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Dalli.

Ο Borg εκλέγεται στο κοινοβούλιο της Μάλτας από το 1992. Το 1995 έγινε υπουργός εσωτερικών ενώ μετά τις εκλογές του 2003 ορίστηκε υπουργός δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Το 2008 ανέλαβε την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Πηγή: euractiv.gr