Επιφανείς οικονομολόγοι σε συζήτηση με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Αμερικανός Michael Burda από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και ο Hans Werner Zehn πρόεδρος του Iνστιτούτου IFO του Μονάχου μπορεί να διασταυρώνουν τα ξίφη τους ως προς το τι πρέπει να γίνει για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά συμφωνούν ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να οξυνθεί.

Εάν η Ελλάδα βγει έστω προσωρινά από την ευρωζώνη, «αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη επιλογή και θα έλθουμε αντιμέτωποι με την απειλή ενός οικονομικού χάους» είπε ο αμερικανός οικονομολόγος. Αντίθετα ο Hans Werner Zehn στηρίζει αυτή την επιλογή.

Πάντως και οι δύο επιστήμονες τάσσονται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προς αυτό λύση. Μάλιστα ο Hans Werner Zehn τάσσεται υπέρ του κουρέματος και του ισπανικού χρέους. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δίνεται μάχη σε δύο μέτωπα, αυτό της τρέχουσας κρίσης που χρειάζεται όλο και περισσότερα κεφάλαια και αυτό της δομικής κρίσης, το οποίο αντιμετωπίζεται με μεταρρυθμίσεις και είναι πολύ πιο δύσκολο.

Οι γερμανοί επιμένουν

Οι Φιλελεύθεροι σύμμαχοι της καγκελαρίου Merkel, επιστρέφουν στην αυστηρή ρητορική όσον αφορά τις ελληνικές υποχρεώσεις. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild am Sonntag ο αντικαγκελάριος Phillip Restler υπενθυμίζει ότι η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί μόνον εφόσον σημειωθεί πρόοδος τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό η έκθεση της Τρόικα θα είναι καθοριστική, υπογράμμισε.

Στην έκθεση της Τρόικα παραπέμπει και το στέλεχος της ΕΚΤ Yiorg Asmoussen διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η σαφής προτίμησή του είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Το κλειδί είναι στα χέρια της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. στο Asmoussen στο Δεύτερο Πρόγραμμα της δημόσια γερμανικής τηλεόρασης (ZDF).

Πηγή: euractiv.gr