Τα μάτια τους στραμμένα στο Κογκρέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα έχουν οι Βρυξέλλες, προσδοκώντας την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μετά την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα.

Αυτό διεμήνυσαν οι Πρόεδροι της Κομισιόν Jose Manuel Barroso και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy την Παρασκευή (19 Οκτωβρίου) μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Μακροπρόθεσμα, είναι ζωτικό συμφέρον της ΕΕ να επιτύχει η Κίνα», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy.

Σημειώνεται ότι το 18ο Κογκρέσο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου του 2012.

Νέα Σύνοδος το φθινόπωρο του 2013;

Ο Van Rompuy είπε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν να πραγματοποιήσουν Σύνοδο Κορυφής με τους νέους κινέζους ηγέτες.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό στις αρχές της άνοιξης προκειμένου να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο τρόπο την επόμενη σύνοδο, που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Κίνα το φθινόπωρο του 2013», τόνισε.

Barroso: Επεξεργαζόμαστε συμφωνία επενδύσεων με την Κίνα

«Σήμερα είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για την σχέση, την στρατηγική σχέση μας με την Κίνα. Μια αμοιβαία επωφελής σχέση με την Κίνα είναι κεντρική για την ευημερία της ΕΕ και της Κίνας, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Barroso.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερης σημασίας εμπορική σχέση ΕΕ και Κίνας, ενώ υποσχέθηκε συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορα πεδία, δη ενόψει της αλλαγής ηγεσίας στη χώρα.

«Επεξεργαζόμαστε μια συμφωνία επενδύσεων με την Κίνα. Θα συνεχίσουμε την ολοκληρωμένη δουλειά μας για να συνεργαστούμε το καλύτερο δυνατό με την Κίνα σε μια σειρά πεδίων, δη αυτή τη σημαντική στιγμή αλλαγής ηγεσίας στη χώρα», είπε.

Πηγή: euractiv.gr