«Φρένο» στις αξιώσεις ιδιωτών που εποφθαλμιούν εκτάσεις στην πασίγνωστη Καλντέρα της Σαντορίνης, βάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως αυτές ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός μιλώντας στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τόνισε ότι οι εκτάσεις της Σαντορίνης αλλά και των υπόλοιπων Κυκλάδων από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και ουδέποτε περιήλθαν σε ιδιώτες.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, λόγω της μορφής τους οι εκτάσεις αυτές όπως ακόμη «είναι και οι βραχονησίδες, οι γκρεμοί, κ.λπ. παρέμειναν προσδιορισμένες κατά την ταυτότητα τους ως τμήμα της χώρας του Οθωμανικού κράτους και ουδέποτε εξουσιάστηκαν από ορισμένα πρόσωπα, αλλά υπήγοντο υπό την απόλυτη εξουσία του κράτους αυτού».

Μετά μάλιστα την Επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους, πέρασαν χωρίς αποζημίωση στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου.

Για το λόγο αυτό ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε ν’ απορριφθεί αίτηση Ανώνυμης Εταιρείας που είχε αναλάβει κατασκευαστικά έργα σε έκταση 90 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλντέρας και η οποία ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αιγαίου που είχε δικαιώσει το Δημόσιο.

«Ουδείς ιδιοκτήτης απέκτησε ποτέ κυριότητα γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμοί» ισχυρίστηκαν μεταξύ άλλων για την συγκεκριμένη περιοχή της Καλντέρας οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν το ελληνικό Δημόσιο. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί το επόμενο διάστημα από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επηρεάζοντας ωστόσο την τύχη που μπορεί να έχουν άλλες αγωγές τόσο για εκτάσεις στην Καλντέρα όσο και σε άλλες περιοχές των ελληνικών νησιών.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Πηγή: zougla.gr