Βολές κατά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαπέλυσε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ σε σημερινή (19 Οκτωβρίου) συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν επιστρέψει στις Βρυξέλλες θα «κάνει κάποια τηλεφωνήματα».

Αφού τόνισε ότι χωρίς βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις «δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία», επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό, τι μπορούσε και ότι θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τον τραπεζικό κλάδο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

«Πρέπει να κάνω τηλεφωνήματα όταν γυρίσω Βρυξέλλες»

«Η έλλειψη ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μεγάλη πρόκληση», τόνισε ο γερμανός επίτροπος, προσθέτοντας ότι έχει «απογοητευθεί» που δεν έχουν λειτουργήσει τα πράγματα ομαλά.

«Επιστρέφω στις Βρυξέλλες με την εντύπωση πως πρέπει να κάνω κάποια τηλεφωνήματα», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι θα μιλήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ωστόσο σημείωσε ότι θέλει να παραμείνει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσει «ο ίδιος πού οφείλονται οι καθυστερήσεις».

Το Μνημόνιο βοήθησε σημαντικά στην απορρόφηση

Αναφορικά με το ποσοστό απορρόφησης της Ελλάδας, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο (περίπου 45-50%), ενώ σημείωσε ότι το Μνημόνιο συνέδραμε θετικά προς αυτή την εξέλιξη.

«Το μνημόνιο οδήγησε σε ποσοστά απορρόφησης ανήκουστα μέχρι τώρα, σημειώθηκε ξεκάθαρη πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν», είπε.

Ακόμη πρόσθεσε ότι από τα 3,7δις € χρηματοδοτήσεων που προβλέπονταν να διατεθούν φέτος έχουν γίνει μέχρι σήμερα αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους μόλις 700εκ, ενώ εξέφρασε και αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να απορροφηθεί το υπόλοιπο μέχρι τα τέλη του έτους.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να λαμβάνουμε περισσότερες αιτήσεις προς το τέλος της χρονιάς, δεν αποκλείω να αυξηθούν, αλλά δεν νομίζω να καλυφθούν και τα 3δις ευρώ», είπε.

Η Ελλάδα εξαγωγική-ηλεκτροπαραγωγική χώρα

Σχετικά με τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είπε ότι θα δοθεί έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις υποδομές και κυρίως την ενέργεια, ανανεώσιμες ενέργειες «διότι πρέπει να αυξηθεί η ανεξαρτησία από εισαγωγές από τρίτες χώρες καθώς και για να βελτιωθεί το κλίμα».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει γεωστρατηγικά στον τομέα της ενέργειας.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγική ηλεκτροπαραγωγός χώρα […] η τεχνολογία είναι ήδη διαθέσιμη.

Τέλος επανέλαβε ότι εάν υπάρξουν περικοπές στον προϋπολογισμό, τότε αυτές θα επηρεάσουν ενιαία όλους τους τομείς πολιτικής, τόσο την γεωργία όσο και την περιφερειακή πολιτική, ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις «ενδιάμεσες» περιφέρειες «πάει καλά», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τύχη των Ελληνικών περιφερειών.

Πηγή: euractiv.gr