Τρεις γυναίκες επί σκηνής – Tρεις μάσκες – Tρεις συγκλονιστικές ερμηνείες. Άνθρωποι που απαγορεύεται να ερωτευτούν, πάθος, ύβρις και η εξουσία που διαχρονικά καταχράται τη δύναμή της και μένει ατιμώρητη.

Η παράσταση πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στις 22 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2012 και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Στη συνέχεια ξεκίνησε περιοδεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και μετά τις sold out παραστάσεις σε Δράμα, Γιάννενα και Λάρισα έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αυλαία, στις 29 & 30 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του 47ο Φεστιβάλ Δημητρίων.

Με την παράσταση erofili synopsis ο θίασος ολοκληρώνει την ερευνητική του δουλειά στην Κρητική Αναγέννηση (2007 – 2012). Μια θεατρική πρόταση, αποτέλεσμα της πορείας του θιάσου που ξεκίνησε με τον Απόκοπο του Μπεργαδή από 2007 μέχρι το 2011 (Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο – Ρέθυμνο) και συνεχίστηκε με δύο ασκησιολογικού χαρακτήρα σχεδιάσματα της Ερωφίλης (2008, 2010).

Εταιρεία Θεάτρου Χώρος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Την Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Οκτωβρίου Στο Θέατρο Αυλαία στα πλαίσια των 47ων Δημητρίων

Τιμές εισιτηρίων Θεσσαλονίκη

Προπώληση: 10 € Γενική Είσοδος & 5 € ΑΜΕΑ & Ανέργων

Τιμή στο ταμείο: 15 € Γενική Είσοδος, 10 € Φοιτητικό, Μαθητικό

Πληροφορίες: 6978 165269 / 6939 401170

Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Σίμος Κακάλας

Εξεργασία Κειμένου – Διασκευή: Έλενα Μαυρίδου

Μουσική: Νίκος Βελιώτης

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης

Σχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Μαυρίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης

Voice training: Αθηνά Τρέβλια

Σύμβουλος – Φιλόλογος: Ναταλία Δεληγιαννάκη

Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή

Παίζουν οι ηθοποιοί Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Έλενα Μαυρίδου

Διάρκεια Παράστασης

1 ώρα και 40 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Κριτικές Παράστασης (αποσπάσματα)

Επιστροφή στο παντοτινό

“…μια σύνοψη της «Ερωφίλης», τίμια και αντιπροσωπευτική της ουσίας. […] Το απόλυτο θέατρο, καμία ψευδαίσθηση, καμία νατουραλιστική φυσικότητα. Εδώ παίζουμε θέατρο.”

Τα Νέα, Κώστας Γεωργουσόπουλος, 24 Ιουλίου 2012

Φεστιβαλικοί πειραματισμοί

“Οι τρεις ηθοποιοί υπηρέτησαν απολύτως και με πολύ καλά αποτελέσματα τον λιτότατο σκηνοθετικό πειραματισμό του Σίμου Κακάλα.”

Ριζοσπάστης, Θυμέλη, 18 Ιουλίου 2012

Έδρεψε δάφνες η αφοσίωση του Κακάλα στην «Ερωφίλη»

“Η υποβλητική παράσταση ανέδειξε το μεγαλείο του Χορτάτση και καταχειροκροτήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών.”

Ελεύθερος Τύπος , Στέλλα Χαραμή, 26 Ιουνίου 2012

Ιστορικό Ερωφίλης

Η πρώτη επαφή του θιάσου με το έργο της Ερωφίλης ξεκίνησε το 2008. Δημιουργήθηκε ένα σχεδίασμα παράστασης επικεντρωμένο στη ρυθμική κατανόηση θα λέγαμε του δεκαπεντασύλαβου με όχημα συγκεκριμένους χορούς και μουσική της Κρήτης. Η εκδοχή εκείνη, Ερωφίλη – άσκηση 1, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στα Ζωνιανά και παρουσιάστηκε σε χωριά της Ρεθύμνου. Η δεύτερη εκδοχή της παράστασης, πιο ελεύθερη και ανοιχτή στην αφηγηματικότητα, Ερωφίλη – άσκηση 2, φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι του 2010 στην μικρή Επίδαυρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου (ακολούθησε μετά τις παραστάσεις κρητικό γλέντι με θέμα τον Ερωτόκριτο) ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους (πρεμιέρα παράστασης στο Ηράκλειο, Κηποθέατρο Χατζιδάκι).

Σημείωμα σκηνοθέτη

Έργα που ξέρουμε τι συμβαίνει, ποιος έκανε τι, πως τελειώνουν. Άνθρωποι που δεν πρέπει να ερωτευτούν, αλαζονεία, ύβρις, η εξουσία που παραφέρεται, χοροί που σκοτώνουν βασιλιάδες, τετριμμένα πράγματα, η ιδία ιστορία ξανά και ξανά. Πως είναι δυνατόν να μην έλκει το ενδιαφέρον μας το κλασικό από τη στιγμή που ποτέ δεν απαγκιστρωνόμαστε από τα αρχέγονα λάθη μας; Μας αρέσει η ίδια ιστορία, πάντα μας αφορά, χιλιοειπωμένη, χιλιοπαιγμένη και ένας χορός γυναικών που αυτή τη φορά πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να δώσει τη λύση.

ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΩΡΟΣ συμπληρώνει οκτώ χρόνια περιοδείας ως θίασος ρεπερτορίου. Οι θεατρικές της παραγωγές – “Γκόλφω” του Σπ. Περεσιάδη, “Απόκοπος” του Μπεργαδή, “Ερωφίλη” του Γ. Χορτάτση, “Λιωμένο Βούτυρο” του Σ. Σερέφα – έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκδοχές σε όλη την ελληνική περιφέρεια, σε παραμεθόριες περιοχές, σε αστικά κέντρα, σε Διεθνή Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων. Έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ΔΗΠΕΘΕ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Εθνικό Θέατρο. Βραβεύτηκε το 2007 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών για το σύνολο της δραστηριότητάς της και από το 2006 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2007 επιλέγεται επίσης από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για να συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη χώρα. Έκτοτε, οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στα ακόλουθα Διεθνή Φεστιβάλ: ▪ EuroArt Festival (Blagoevgrad, Βουλγαρία) ▪ Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2006, 2007, 2010, 2012) ▪ Dialog Festival (Πολωνία) ▪ Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας (Κιλκίς) ▪ Καναδάς (Τορόντο) σε παραστάσεις για τους Έλληνες ομογενείς (2007) ▪ στο 43ο Κontrapunkt International Festival – Szczecin (Πολωνία) ▪ 40ο Τeatterikesa International Theatre Festival στο Tampere (Φιλανδία) ▪ Διεθνές Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (2009, 2012) ▪ Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας (Λευκωσία) ▪ Sibiu International Theatre Festival (Ρουμανία)

Περιοδεία 2012

30/8 Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

31/8 – 1/9 Χανιά

3/9 – 4/9 Φεστιβάλ Ηρακλείου

7/9 Βάμος

18/9 Φεστιβάλ Ρεματιάς – Χαλάνδρι

20/9 Φεστιβάλ Πέτρας – Πετρούπολη

25/10 – 27/10 Δράμα

29/9 Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας Κιλκίς

3/10 – 5/10 Γιάννενα – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

7/10 Σέρρες – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

11/10 – 14/10 Λάρισα – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

29/10 – 30/10 Θεσσαλονίκη – Θέατρο Αυλαία, 47ο Φεστιβάλ Δημητρίων

12/12 – 23/12 Θεσσαλονίκη – Θέατρο Αυλαία

30/1 – 2/2 Πάτρα

Η περιοδεία της παράστασης θα καταλήξει στην Αθήνα όπου και θα παρουσιαστεί για σειρά παραστάσεων.

Επικοινωνία Περιοδείας

Art Minds -Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου, 6972294695, dafni.artminds@gmail.com