Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, εκφράζει η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες.

Σε μία λιτή δήλωση στήριξης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικροτούν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Τονίζουν, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ληφθούν από το Eurogroup, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την έκθεση της τρόικας.

Κατά την χθεσινή παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ στο σύνολό της, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την Τρόικα.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, υπογράμμισε ότι ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε διεξοδικά τους ηγέτες για την κατάσταση στην Ελλάδα και πως όλοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ηγέτες αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας και ένας πιο αποτελεσματικός δημόσιος τομέας.

Τονίζεται ότι ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ στις 10.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία

Εν τω μεταξύ, την πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου, οι «27» κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά στη σταδιακή εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας από το 2013.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής κυβέρνησης, που επικαλείται το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν έτοιμο το νομικό πλαίσιο για τη σύσταση μιας ενιαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Ο ρόλος του επόπτη αναμένεται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα μπορεί να παρεμβαίνει στις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το BBC, αυτή η συμφωνία φαίνεται να είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, που διαφωνούσαν τόσο στο χρονικό πλαίσιο της λειτουργίας της αρχής, όσο και στον αριθμό των τραπεζών που θα επιβλέπει η ΕΚΤ.

Η Γαλλία και η Κομισιόν επιθυμούσαν η κοινή εποπτική αρχή των τραπεζών να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος ήθελε η ΕΚΤ να παρεμβαίνει στις μεγαλύτερες τράπεζες.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου χρειαστεί, σε οποιαδήποτε τράπεζα της Ευρωζώνης.

Πάντως, σε δηλώσεις της η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι βάσει της συμφωνίας όλες οι τράπεζες δε θα εποπτεύονται με τον ίδιο τρόπο. Σε άλλες θα γίνεται άμεση παρέμβαση από την ΕΚΤ και σε άλλες έμμεση, μέσω των εθνικών αρχών.

Είπε ακόμα ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες μέχρι να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα η Ευρωτράπεζα.

O Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, ενώ αρνήθηκε ότι είναι προϊόν συμβιβασμού.Όπως είπε, δεν υπήρξε συμβιβασμός σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της τραπεζικής εποπτείας και έκανε λόγο για μια «τέλεια συμφωνία με τους Γερμανούς φίλους μας οι οποίοι κατάλαβαν, και εμείς επίσης, πως η τραπεζική ένωση πρέπει να έχει στάδια»

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι οι νέες αρμοδιότητες της ΕΚΤ δε θα έχουν σχέση με το ρόλο της στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: skai.gr