Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινάει ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και την Τρόικα για τα εργασιακά, μετά το χτεσινό συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε συμφωνία σε όλα πλην των εργασιακών θεμάτων, με τους τρεις αρχηγούς να θέτουν από κοινού βέτο σε όσα ζητούσαν οι δανειστές για τις αποζημιώσεις και τις τριετίες. Προσωρινά, η κατάσταση φάνηκε να οδηγείται σε αδιέξοδο. Ωστόσο μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, και τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους τρεις αρχηγούς, τον Γιάννη Στουρνάρα και την Τρόικα βρέθηκε τελικά συμβιβαστική λύση και στα εργασιακά με αποτέλεσμα να υπάρχει συμφωνία σχεδόν σε όλα.

Ο συμβιβασμός που υπήρξε στα εργασιακά θέματα κινείται στους παρακάτω άξονες – πρέπει να τονιστεί πάντως πως ακόμα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία…

Τριετίες

Δεν θα υπάρξει μεταβολή -για την ώρα- στις τριετίες. Αυτό το θέμα ήταν βασική απαίτηση της Τρόικα η οποία ζητούσε την κατάργησή των τριετιών. Oι εκπρόσωποι των δανειστών, στην ουσία ζητούσαν ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ να μην αυξάνεται αυτόματα κάθε τριετία.

Ωστόσο, τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν βέτο και πλέον το πιθανότερο είναι πως οι τριετίες θα παγώσουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2016. Μετά θα υπάρξει νέο σύστημα τριετιών. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως δεν μπορεί να αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ένας νέος υπάλληλος και ένας που εργάζεται επί χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Αποζημιώσεις απολύσεων

Οι αποζημιώσεις δεν θα μειωθούν κατά 50% (στους 12 από τους 24 μισθούς που ζητούσε η Τρόικα), αλλά πιθανότατα, θα υπάρξει μισθολογικό πλαφόν στα 3.000 ευρώ. Το ανοικτό θέμα εδώ είναι τι ρόλο θα παίζει το πλαφόν. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί ως όριο στην καταβαλλόμενη αποζημίωση. Δηλαδή οι αποζημιώσεις να υπολογίζονται για μισθούς ως 3.000 ευρώ ενώ να μην υπολογίζεται το επιπλέον ποσό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», στην επικοινωνία που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα μεσάνυχτα φέρεται να τον ενημέρωσε πως οι τροϊκανοί δέχονται οι αποζημιώσεις να ψαλιδιστούν μόνο για εκείνους που έχουν μισθό άνω των 3.000 ευρώ.

Πάντως, η Τρόικα επέμεινε αρχικά ότι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 12 μισθούς και αυτός ήταν ένας από τις αιτίες του χτεσινού θρίλερ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη χτεσινή συνάντηση επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει μια ρήτρα ασφαλείας για τους παλαιούς εργαζομένους, όσους εργάζονται επί χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Το τωρινό καθεστώς προβλέπει αποζημίωση 2 έως 12 μισθούς για όσους έχουν ως 17 χρόνια εργασίας σε έναν εργοδότη και απολύονται χωρίς προειδοποίηση. Για όσους εργάζονται άνω των 17 ετών στον ίδιο εργοδότη, ο νόμος προβλέπει αποζημίωση έως 24 μισθούς. Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, η Τρόικα ζητούσε να μειωθεί η αποζημίωση στους 12 μισθούς, μαζί με ένα επιπλέον ποσό ίσο με έξι φορές τον κατώτατο μισθό δηλαδή 3.516 ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, ο υπουργός Εργασίας δεν δέχτηκε αυτήν την πρόταση και τελικά διαφαίνεται η συμβιβαστική λύση -που δέχεται η Τρόικα- του πλαφόν. Δηλαδή να παραμείνουν οι αποζημιώσεις ως έχουν, αλλά να μπει πλαφόν στο τμήμα του μισθού που θα μετράει στην αποζημίωση. Με απλά λόγια, στόχος είναι να μην επηρεαστούν οι εργαζόμενοι που έχουν πάνω από 17 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και έχουν μισθό μέχρι 3.000 ευρώ το μήνα.

Τέλος, η Τρόικα ζητά να μειωθεί και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης για μισή αποζημίωση στους 3 μήνες. Αυτό σημαίνει πως αν εργοδότης ενημερώσει τον υπάλληλο ότι θα τον απολύσει 3 μήνες πριν, δικαιούται να του καταβάλλει μόνο την μισή αποζημίωση από ότι προβλέπεται.

Πηγή: euractiv.gr