Την αντίθεσή του στις πρόσφατες αυστηρές κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του Ιράν εξέφρασε η Κίνα, τονίζοντας ότι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να «περιπλέξουν περαιτέρω» την κατάσταση.

Στις 15 Οκτωβρίου η ΕΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, επεκτείνοντας τη λίστα των εταιρειών και οργανισμών των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία θα παγώσουν, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν (NIOC).

Αντιδράσεις στην Κίνα

Μετά την ανακοίνωση των νέων αυστηρών κυρώσεων της ΕΕ, που έχει ως στόχο να αυξήσει τις πιέσεις προς την Τεχεράνη αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών Hong Lei εξέφρασε την αντίθεση της Κίνας στα νέα μέτρα, λέγοντας ότι δεν οδηγούν πουθενά.

«Είμαστε εναντίον της επιβολής μονομερών κυρώσεων στο Ιράν και θεωρούμε ότι η χρήση κυρώσεων ως μέσο πίεσης δεν μπορεί να λύσει ουσιαστικά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Hong Lei.

«Το μόνο που κάνει είναι απλά να δημιουργεί μια πιο περίπλοκη κατάσταση και κλιμακώνει την σύγκρουση… Ελπίζουμε όλες οι πλευρές να δείξουν ευελιξία, να αυξήσουν την επικοινωνία μεταξύ τους και να πιέσουν προς ένα νέο γύρο συνομιλιών το συντομότερο δυνατό».

Στο μεταξύ το Ιράν συνέχισε την προκλητική πολιτική του συνιστώντας «λογική» στην προσέγγιση της ΕΕ.

«Θεωρούμε ότι ο λανθασμένος υπολογισμός που ακολουθούν αυτές οι χώρες (ΕΕ) θα τις κρατήσουν μακριά από το επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Ramin Mehmanparast. Συνέχισε λέγοντας ότι συστήνει στην ΕΕ να ακολουθήσει μια πιο λογική προσέγγιση επιστρέφοντας στις συνομιλίες με το Ιράν.

«Αντί να παίρνουνε τη λάθος προσέγγιση και να είναι πεισματάρηδες αυξάνοντας τις πιέσεις… τους συστήνουμε να ακολουθήσουν μια λογική προσέγγιση επιστρέφοντας στις συνομιλίες, τόνισε. «Δεν γνωρίζουν το πνεύμα του ιρανικού έθνους […] Αυτά τα μέτρα είναι λάθη και δεν θα έχουν αποτελέσματα».

Ικανοποίηση σε Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον

Από την άλλη πλευρά, την ικανοποίησή τους για τα νέα μέτρα της ΕΕ εξέφρασαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

«Θέλω να συγχαρώ την ΕΕ για τις σκληρές κυρώσεις που υιοθέτησε εναντίον της μεγαλύτερης σημερινής απειλής εναντίον της ειρήνης», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

«Αυτές οι κυρώσεις πλήττουν σοβαρά την ιρανική οικονομία», είπε.

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την υιοθέτηση αυτών των σημαντικών κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της ιρανικής κυβέρνησης ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παραβίαση από την πλευρά του Ιράν των διεθνών υποχρεώσεών του αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney.

Πηγή: euractiv.gr