Η νέα βιομηχανική πολιτική της Κομισιόν θα πρέπει να συνοδευτεί από συγκεκριμένες δράσεις, τονίζουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

Η Κομισιόν εξέδωσε ανακοινωθέν αναφορικά με την βιομηχανική πολιτική την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει εκ νέου την κατασκευαστική βιομηχανία καλώντας μάλιστα για μια «νέα βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη».

Η βιομηχανία είναι έτοιμη να πάρει τα ηνία της επανάστασης, αλλά χρειάζεται τα σωστά εργαλεία, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

«Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η Κομισιόν ενστερνίζεται την άποψή μας ότι μόνο μια ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να φέρει οικονομική ανάκαμψη μετά από χρόνια κρίσης», είπε ο Ulrich Eckelmann, γενικός γραμματέας της IndustriAll Europe, μια οργάνωση που εκπροσωπεί πάνω από 7.1εκ εργάτες στον ενεργειακό και κατασκευαστικό τομέα καθώς και στον τομέα της εξόρυξης.

«Ωστόσο εάν η Κομισιόν επιμείνει στην τωρινή στρατηγική λιτότητας, οι στόχοι της νέας βιομηχανικής πολιτικής δε θα επιτευχθούν. Αυτές οι δύο στρατηγικές είναι απόλυτα αντιφατικές», τόνισε.

Το ανακοινωθέν της Κομισιόν με τίτλο Mission Growth: Europe at the Lead of the New Industrial Revolution, θέτει νέο φιλόδοξο στόχο αύξησης του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της ΕΕ περίπου 20% μέχρι το 2020, πάνω δηλαδή από το σημερινό 16%.

Η Κομισιόν επιδιώκει την προώθηση της εκ νέου βιομηχανοποίησης της Ευρώπης πάνω στις βάσεις των επενδύσεων στην καινοτομία, σε καλύτερες συνθήκες στην αγορά, πρόσβαση σε χρηματοδότηση καθώς και στη δημιουργία ανθρωπίνου κεφαλαίου.

Σωστοί στόχοι, ανεπαρκής χρηματοδότηση

Η IndustriAll Europe τόνισε ότι χαιρετίζει τους νέους στόχους της ΕΕ, αλλά περιμένει παράλληλα και προτάσεις επαρκούς χρηματοδότησης. «Προκειμένου να αυξήσει κανείς την βιομηχανική ανάπτυξη, η έννοια της χρηματοδότησης στο κείμενο δεν είναι επαρκής», είπε ο Eckelmann.

«Επιπλέον η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα πρέπει να συνοδευτεί από επαρκείς στρατηγικές απασχόλησης για μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Πηγή: euractiv.gr