Η ακροαματική διαδικασία στη δίκη πέντε υπόπτων που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ξεκίνησε σήμερα σε αίθουσα του ειδικού στρατοδικείου στη Βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ο κατηγορούμενος ως αρχιτέκτονας των επιθέσεων Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ και άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του εμφανίσθηκαν ενώπιον του στρατοδίκη, του συνταγματάρχη δικαστικού Τζέιμς Πολ.

Το δικαστήριο αρχικά θα εξετάσει μία σειρά από αιτήματα, μεταξύ αυτών και προσφυγές όπως αυτή της Αμερικανικής Ένωσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα (ACLU), η οποία μέμφεται το γεγονός ότι οι δίκες αυτές τελούνται «σε ένα κατ’ εξαίρεση δικαστικό σύστημα» και πως έχει παρέλθει πολύς καιρός για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η Ένωση υποστηρίζει πως οι στρατιωτικές επιτροπές θα κηλιδωθούν από την υπόνοια της μη δίκαιης δίκης και προσθέτει πως η υπόθεση δεν θα έπρεπε να αποσπαστεί από τη δικαιοδοσία των ομοσπονδιακών δικαστηρίων: «οι στρατιωτικές επιτροπές έχουν συσταθεί για να επιτύχουν εύκολες καταδίκες και να αποσιωπήσουν την πραγματικότητα για τους βασανισμούς», τονίζει η ACLU στην ανακοίνωσή της.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Πηγή: zougla.gr