Συνεχίζονται σήμερα -μετά τις αιφνίδιες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής- οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα για τις αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα και τις απολύσεις στο δημόσιο, μετά τη νέα εμπλοκή που σημειώθηκε χθες.

Οι δανειστές θέτουν ως προαπαιτούμενο τα δύο αυτά θέματα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά η τρόικα ζητά να περικοπούν ακόμα και αναδρομικά οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, και να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης μέχρι 3 μήνες. Παράλληλα επιμένει να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε οργανισμούς που κλείνουν ή συγχωνεύονται, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να απολυθούν οι επίορκοι και ακατάλληλοι υπάλληλοι.

Στο κείμενο που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση περιλαμβάνει αναδρομική μείωση των αποζημιώσεων. Παράλληλα, η τρόικα ζητάει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης μέχρι τρεις μήνες θεσπίζοντας ανώτατο όριο την ελάχιστη νόμιμη αποζημίωση στους 12 μήνες. Για όσους για παράδειγμα έχουν 16 χρόνια εργασίας και απολυθούν μετά το νέο καθεστώς θα πάρουν 12 μισθούς όσους δικαιούνται και τώρα.

Επίσης στο μνημόνιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνεται η κατάργηση του πενθημέρου (γίνεται εξαήμερο κάτι που δεν ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη) η μείωση αποζημιώσεων απόλυσης, η διεύρυνση του ωραρίου λετουργίας των καταστημάτων και της αγοράς, το άνοιγμα με μια διάταξη όλων των επαγγελμάτων και δεκάδες άλλες ρυθμίσεις που δεν έγιναν γνωστές.

Επίσης οι αλλαγές στη φορολογία που θα επηρεάσουν τα εισοδήματα όλων κατά το 2013 και το 2014 έρχονται ενωρίτερα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΠΥ και την υγεία που εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο.

Μάλιστα για το φορολογικό έγινε γνωστό ότι μπαίνει ως «prior action» και πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από την εκταμίευση.

Εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία για τις οποίες κανείς δεν μιλά συγκεκριμένα. Ούτε το οικονομικό επιτελείο, ούτε τα πολιτικά κόμματα.

Οι σχετικές «διαρροές»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την τρόικα συζητήθηκαν επί μακρόν κυρίως διαρθρωτικά, εργασιακά, αγορά προϊόντων, κλειστά επαγγέλματα κτλ. Τα περισσότερα είναι παλιά που δεν έχουν γίνει, στα εργασιακά υπάρχουν ορισμένα καινούργια θέματα που διαπραγματεύεται ο Υπουργός Εργασίας.

Σε ο,τι αφορά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών,η Τρόικα δεν φάνηκε απόλυτη, και είπαν ότι θα επανέλθουν ειδικά στο θέμα της αγοράς καυσίμων που θεωρούν ότι υπάρχει καρτέλ.

«Μαύρη τρύπα» και φορολογικό

Οπως είπαν οι ίδιοι κύκλοι ο έλεγχος για το 2012 έβγαλε και το θέμα του ΕΟΠΥΥ. Θα είχε κλείσει το δημοσιονομικό, αλλά δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ έχει και «ουρές» για τα επόμενα χρόνια. Για να καλυφθεί αυτή η τρύπα, η κυβέρνηση έκλεισε το 2012 με έκτακτα μέτρα, π.χ. μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – δυσάρεστο, αλλά αναγκαίο.

Δυστυχώς ορισμένα μέτρα που ήταν για επόμενα χρόνια έρχονται να επιβληθούν για να καλυφθεί η τρύπα του ΕΟΠΥΥ.

Όπως είπαν οι ίδιοι κύκλοι το φορολογικό και τις δαπάνες «ακόμη τα συζητάμε». Το δημοσιονομικό κενό εξαρτάται και από το μακροοικονομικό σενάριο.

Το μακροοικονομικό σενάριο έχει χειροτερεύσει δραματικά από το Μάρτιο. Έχουμε μεγαλύτερη ύφεση, που σημαίνει ότι για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ δεν φτάνουν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Για να πετύχουμε το 4,5% στη διετία χρειάζονται 18 δισ. ευρώ.

Πηγή: euractiv.gr