H EE προχωρεί σήμερα στην απόφαση να αυξήσει τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, εγκρίνοντας νέες κυρώσεις εναντίον των τραπεζών, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.

Οι νέες κυρώσεις θα είναι οι πιο σκληρές μέχρι σήμερα από την πλευρά της ΕΕ, η οποία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις στρατιωτικές προθέσεις του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες φέτος φαίνεται να απέτυχαν.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα έχει μόνο ειρηνικές προθέσεις ενώ αρνήθηκε σε τρεις γύρους διαπραγματεύσεων να περιορίσει το πρόγραμμά του εάν δεν αρθούν πρώτα κάποιες σημαντικές οικονομικές κυρώσεις.

Ωστόσο οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν το έκαναν, αλλά αντίθετα σκληραίνουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, καθώς αυξάνονται και οι ανησυχίες ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα ίσως οδηγήσει σε νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Τους τελευταίους μήνες το Ιράν δεν έχει υποχωρήσει σε κανένα σημαντικό θέμα και επομένως πρέπει να αυξήσουμε τις πιέσεις μέσω νέων κυρώσεων», είπε ο γερμανός ΥΠΕΞ Guido Westerwelle.

«Η προσφορά μας στο Ιράν ισχύει ακόμη: ουσιώδεις διαπραγματεύσεις με ξεκάθαρο στόχο να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Ήρθε η ώρα για πολιτική λύση», συνέχισε.

Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε στο Reuters ότι τα νέα μέτρα της ΕΕ θα περιλαμβάνουν απαγόρευση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με μερικές εξαιρέσεις σε αυτές που σχετίζονται με ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και αγορές τροφίμων.

Στον τομέα του εμπορίου τα κράτη μέλη δε θα μπορούν να πουλήσουν μέταλλα και γραφίτη , που είναι σημαντικά για την παραγωγή χάλυβα στο Ιράν. Η ΕΕ θα απαγορέψει επίσης εισαγωγές του φυσικού αερίου από την Τεχεράνη.

Στόχος των νέων κυρώσεων είναι και η ναυτιλία.

Τα νέα μέτρα θα απαγορεύουν από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να παρέχουν τεχνολογία για τη ναυτιλία, δυνατότητες αποθήκευσης πετρελαίου, καθώς και την επιβολή εμποδίων στα δικαιώματα ναυσιπλοϊας στα ιρανικά τάνκερς.

Λευκορωσία και Συρία

Στη σημερινή συνάντηση επίσης, οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα επεκτείνουν επίσης τα μέτρα εναντίον της Λευκορωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ θα εγκρίνουν και νέες κυρώσεις εναντίον του Σύριου προέδρου Bashar al-Assad.

Πηγή: euractiv.gr