Τρεις μόλις ημέρες πριν την έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης διαμορφώνεται στο εξής στα 330 € ανά χιλιόλιτρο και στα δύο είδη πετρελαίων. Συνεπώς από τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται από 1,35 έως 1,40 € το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης θα πωλείται ακριβότερα από 1,41 έως 1,48 € το λίτρο λόγω του ότι έχει διαφορετική επεξεργασία.

Αυτό που ωστόσο προβληματίζει τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και τους καταναλωτές είναι το ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση με την διαδικασία της επιστροφής φόρου σε όσους καταναλωτές τη δικαιούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Η αίτηση θα υποβάλλεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ η οποία θα ελέγχει εάν ο πολίτης πληροί τα κριτήρια και εντός περίπου 20 ημερών θα εγκρίνεται η επιστροφή φόρου.

Στην περίπτωση ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή διαμερίσματος πολυκατοικίας, κατά την υποβολή της αρχικής αίτησης θα πρέπει αναγραφεί και ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας, καθώς και ο αριθμός παροχής του κοινόχρηστου ρολογιού ρεύματος, όπως επίσης και τα χιλιοστά του διαμερίσματος στο σύνολο της πολυκατοικίας.

Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης θα είναι 28 λεπτά αντί για 33 λεπτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αύξηση της φορολογίας. Κι αυτό διότι η τρόικα δεν έδωσε έγκριση για την πλήρη κάλυψη του ποσού, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.

Προβλήματα ωστόσο ενδέχεται να προκύψουν στην απρόσκοπτη διανομή πετρελαίου στους καταναλωτές λόγω της στάσης των πρατηριούχων οι οποίοι -όπως έχουν δηλώσει- δεν θα προμηθεύουν τους πολίτες με πετρέλαιο από τη Δευτέρα, ενώ αναφέρουν ότι οι παραγγελίες έχουν «παγώσει».

Τα πρώτα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι περίπου ένα στα δύο νοικοκυριά δεν θα προμηθευτούν πετρέλαιο φέτος λόγω της υψηλής τιμής. Την ίδια ώρα πολλοί καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί πετρέλαιο από την περσινή χρονιά.

Η συνάντηση μεταξύ των πρατηριούχων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης και του υφυπουργού οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής απέβη άκαρπη, καθώς ο κ. Μαυραγάνης δεν δέχθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα τους να μην πληρώνουν οι πολίτες τη διαφορά από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ο υφυπουργός οικονομικών τους παρέπεμψε στον Γιάννη Στουρνάρα.

Στελέχη πάντως των εταιρειών πετρελαιοειδών τονίζουν τον κίνδυνο έκρηξης του λαθρεμπορίου – η πάταξη του οποίου αποτελεί και το βασικό λόγο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης – καθώς όπως εξηγούν, οι επιτήδειοι θα επιδιώξουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης με το φθηνότερο και αφορολόγητο ναυτιλιακό ντίζελ που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πηγή: skai.gr