Μετά την ΦΑΓΕ, χτες, ανακοινώθηκε ότι και η ΕΕΕΚ έχει σκοπό να μεταφέρει την νόμιμη έδρα και τα διοικητικά γραφεία εκτός Ελλάδος και να εγκατασταθεί στην πιο ανταγωνιστική οικονομία της Ευρώπης, την Ελβετία.

Για τους μετόχους η όλη διαδικασία είναι ουδέτερη, καθώς οι μετοχές που έχουν θα εξακολουθήσουν να τις έχουν, απλά θα είναι είτε στο Λονδίνο, είτε στη Νέα Υόρκη είτε στην Αθήνα αν επιτραπεί η παράλληλη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, είναι κάτι που είχε σκεφτεί παλιότερα, αλλά το έβρισκα πολύ πολύπλοκο να γίνει. Είμαι περίεργος να δω την εξέλιξη, καθώς αν γίνει αυτή η μεταφορά ανώδυνα, είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξει την όρεξη και ορισμένων άλλων εταιρειών για μια τέτοια μεταφορά στο εξωτερικό (για τις εισηγμένες λέω, διότι για τις μη εισηγμένες δεν υπάρχει θέμα).

Οι λόγοι που προβάλει η ΕΕΕΚ για αυτή την μεταφορά είναι οι εξής:

• να αντικατοπτρίσει καλύτερα το διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της μετοχικής βάσης της Coca-Cola Hellenic μέσω της κύριας εισαγωγής (primary listing) της Coca-Cola Hellenic στο μεγαλύτερο και υψηλότερο σε εμπορευσιμότητα χρηματιστήριο στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων πολυεθνικών εταιρειών,

• να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα των Μετοχών της Coca-Cola HBC AG προς όφελος των κατόχων τους δια της κύριας εισαγωγής (primary listing) των Μετοχών Coca-Cola HBC AG στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου και να διευκολύνει την πιθανή ένταξη των Μετοχών της Coca-Cola HBC AG στον FTSE 100 και

• να βελτιώσει την πρόσβαση της Coca-Cola Hellenic στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρεογράφων και να αυξήσει την ευελιξία της στην άντληση νέων κεφαλαίων για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και της μελλοντικής ανάπτυξής της.

Οι λόγοι έχουν νόημα και με το δίκιό τους οι μέτοχοι το κάνουν. Η διοίκηση μην ξεχνάτε έχει ύψιστο καθήκον να προστατέψει την περιουσία των μετόχων αλλά και αν είναι δυνατόν, να ανεβάσει την αξία αυτής.

Είναι δεδομένο ότι με έδρα την Ελβετία, η αγορά θα δει με άλλο μάτι την εταιρεία. Τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και από πλευράς χρηματιστηριακής εμπορευσιμότητας και αξίας της μετοχής.

Αναμφισβήτητα το γόητρο (αν υπήρχε καν) της ελληνικής πολιτείας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Διότι πως να το κάνουμε, όταν όλοι προσπαθούν να φύγουν από αυτή τη χώρα, από εταιρείες μέχρι τους Αλβανούς (άλλες δυο οικογένειες στην Αλβανών στη γειτονιά μου πάνε πίσω στην Αλβανία), δεν είναι κανένα κομπλιμέντο.

Και άσχετα αν οι εταιρείες λένε ότι το ελληνικό κράτος δεν θα απολέσει φόρους, η αλήθεια είναι ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα πληγούν από πολλές πλευρές. Πέραν δηλαδή του ότι αυτές οι εταιρείες θα αποκτήσουν την δυνατότατο να κάνουν transfer pricing (κάτι που δύσκολα δεν θα κάνουν –και καλά θα κάνουν), τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν από πολλές άλλες πλευρές που δε μπορούμε να φανταστούμε.

Για παράδειγμα, οι θέσεις εργασίας που θα μεταφερθούν από την Ελλάδα στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο δεν είναι λίγες. Στην περίπτωση της ΦΑΓΕ ίσως να μην είναι πολλές, αλλά είμαι σίγουρος ότι όσον αφορά την ΕΕΕΚ, η μερίδα του λέοντος των διοικητικών θέσεων θα μεταφερθεί

Και μιλάμε για θέσεις εργασίας υψηλών αποδοχών. Πόσες είναι δεν ξέρω, αλλά υποθέτω θα είναι μερικές εκατοντάδες. Όλοι αυτοί πλέον θα φορολογούνται στην Ελβετία και στο Λουξεμβούργο. Επίσης όλοι αυτοί θα ζουν και θα καταναλώνουν εκεί και όχι στην Ελλάδα. Τα έσοδα της ΕΧΑΕ από τον τζίρο της ΕΕΕΚ στο μαγαζί που τα βάζετε;

Δυστυχώς αυτές οι μεταφορές έδρας δεν είναι παρά η κορφή του παγόβουνου. Κανείς δεν λέει τίποτα για τις χιλιάδες άλλες μικρές επιχειρήσεις που έχουν ήδη φύγει και πάει στο εξωτερικό για να γλιτώσουν ό,τι μπορούν, από την ελληνική γραφειοκρατία και την αριστερίστικη νοοτροπία και λογική που διακατέχει την ελληνική πολιτική ηγεσία. Η ζημιά που έχει γίνει εκεί είναι πολλαπλή αυτής που θα πάθουμε με την μεταφορά της ΕΕΕΚ.

Θέλω να δω τι θα τις κάνουν τις παραγωγικές μονάδες των δυο αυτών εταιρειών, όταν πραγματοποιηθεί το όνειρο ορισμένων αριστερών, να τις κατασχέσουν και να τις παραδώσουν στον λαό προς αξιοποίηση. Θέλω να δω σε ποιους θα πουλάνε και ακόμα περισσότερο, ποιος θα τους πληρώνει και στο τέλος της ημέρας, τι κέρδος θα έχει μια τέτοια κοινωνικοποιημένη επιχείρηση!!

Να δω πως “θα τα πάρουν από το κεφάλαιο” ο κύριος Λαφαζάνης και όλοι αυτοί στο ελληνικό κοινοβούλιο που αντιπροσωπεύουν την ελληνική αριστεροσύνη!! Να δω και πως θα τα πάρουν από τον ελληνικό λαό όλοι αυτοί (αν δεν είναι ανέκδοτο αυτό που διαβάσαμε χτες) που σκέφτηκαν να επιβάλουν ετήσια φορολογία 3%-5% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Αγαπητέ αναγνώστη, επαναλαμβάνω, αν δεν μπουν σε μια ελληνική κυβέρνηση 100 φιλελεύθεροι Ταλιμπάν που θα ξεριζώσουν μέσα σε μια νύχτα τις αγκυλώσεις του κράτους αυτού και όλους αυτούς που εμποδίζουν την ελεύθερη οικονομία να δουλέψει, χαΐρι αυτή η χώρα δεν θα δει. Και όταν λέω φιλελεύθερους Ταλιμπάν, μιλάω για τρελαμένους και τα μυαλά στα κάγκελα φιλελεύθερους και τίποτα λιγότερο.

Σειρά τώρα ποια θα έχει; Μήπως ο Τιτάνας;

Του Γιώργου Καισάριου

Πηγή: capital.gr