Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος φόρος -που θα αντικαταστήσει τον φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- θα επιβάλλεται από το 2013 σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια και υπολογίζεται πως θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης εξετάζεται μείωση του αφορολόγητου ορίου ή επιβολή αφορολογήτου μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο αξίας.

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια εξετάζεται να φορολογηθούν ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί ήδη στο Ε9, όπως για παράδειγμα η απόσταση από τη θάλασσα ή το εάν έχουν πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δίκτυο.

Επίσης φόρο φαίνεται ότι θα καταβάλλουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.

Πηγή: skai.gr/Με πληροφορίες από Καθημερινή