Νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει σήμερα Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο, ώστε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, να έχουν οριστικοποιηθεί οι περισσότερες από τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και το πακέτο μέτρων των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με στόχο έως τη Σύνοδο Κορυφής να έχουν κλείσει όλα τα θέματα που άπτονται των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της οκτώ ημέρες για να υλοποιήσει αν όχι όλες, τουλάχιστον την συντριπτική πλειονότητα ων 89 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν εκκρεμότητες του δεύτερου μνημονίου και που για τους δανειστές αποτελούν προαπαιτούμενα προκειμένου να δώσουν το ¨”πράσινο φως” για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ η οποία έπρεπε να έχει χορηγηθεί από τον Ιούλιο.

Επιπλέον εκκρεμεί μια δόση ύψους 5 δισ. ευρώ που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ ώς το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να δοθούν στη χώρα επιπλέον 7,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τον ορισμό μόνιμου γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και την αξιολόγηση των προϊσταμένων εφοριών ανά τρίμηνο και αναμένει την έγκριση της τρόικας.

Στην υγεία θα πρέπει να προχωρήσει η συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, ενώ για την ενίσχυση της ανάπτυξης πρέπει να προχωρήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών όπως και των έμμισθων δικηγόρων, η διάθεση των φόρων υπέρ τρίτων στον κρατικό προϋπολογισμό, η διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, η αδειοδότηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η αύξηση του ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει έχει προχωρήσει η πλήρης απογραφή των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και να έχει αποσαφηνιστεί το καθεστώς χρήσης γης των ακινήτων που θα αποκρατικοποιηθούν εντός του 2012.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.

Στο μεταξύ, στα 6,599 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012, έναντι ελλείμματος της τάξης των 19,231 δισεκατομμυρίων που καταγράφηκε κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2011 (πτώση 191%), όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγή: skai.gr