Με κοινή παρέμβασή τους προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Πουσσαίος και ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης και Πρόεδρος του Τ.Π. Κυκλάδων κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έγκριση άδειας για την πραγματοποίηση επένδυσης συνολικού ύψους πλέον των 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου, ισχύος 700 MW στη Γυάρο.

Στην επιστολή που απέστειλαν προς τον αρμόδιο υφυπουργό επισημαίνουν ότι πάγια θέση του Δήμου και της Περιφέρειας, είναι η ενθάρρυνση και προώθηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν στόχους που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, με τελικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών.

Οι κ.κ. Δεκαβάλλας και Πουσσαίος κρίνουν ως αναγκαία την εξασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων, έτσι ώστε η τοπική κοινωνία της Σύρου να ωφεληθεί από την τεράστια σε ύψος επένδυση που πρόκειται να γίνει μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκτός από το θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των ΟΤΑ από τις ανεμογεννήτριες που προβλέπεται από σχετικό νόμο.

Ειδικότερα, ζητείται από τον υφυπουργό Ενέργειας να δεσμευτεί ο όμιλος εταιρειών που έχει ήδη λάβει την άδεια παραγωγής στα παρακάτω:

Α) Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του έργου να καλυφθούν , σε όσο πιο σημαντικό βαθμό , από ντόπιο υπαλληλικό κι εργατικό προσωπικό , συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση της ανεργίας αλλά και τη δυνατότητα στο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό του νησιού μας, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό τεχνικό κι επιστημονικό επίπεδο να απασχοληθεί σε έναν ελπιδοφόρο τομέα της νέας οικονομίας.

Β) Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του έργου , να συμμετέχουν σε αυτές και τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες , που λόγω της εγγύτητας αλλά και της εμπειρίας τους θα συμβάλλουν στην επιτυχή κατασκευή του έργου και στην αύξηση της απασχόλησης.

Γ) Να υπάρξει αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών κτιρίων , τα οποία έκτισαν και φυλακίσθηκαν σε αυτά εξόριστοι αγωνιστές της δημοκρατίας , στις σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Επιθυμία μας είναι και η ανέγερση ενός μνημείου στην μνήμη των αγωνιστών.

Δ) Τέλος ζητούμε από την ανάδοχο εταιρεία να εξετάσει τη δυνατότητα εγκατάστασης της έδρας της στο νησί της Σύρου , το οποίο διαθέτει όλες εκείνες τις αναγκαίες υποδομές αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης, όσο και ο δήμαρχος καλούν την τοπική κοινωνία να διεκδικήσει από κοινού τα αντισταθμιστικά οφέλη από την μεγάλη αυτή επένδυση. ‘’Θα είναι κρίμα’’, τονίζουν ‘’μια επένδυση που θα ξεπερνάει σε ύψος τα 400 εκατ. Ευρώ να μην την εκμεταλλευτεί η τοπική κοινωνία. Θα είναι μεγάλη τονωτική ένεση για την τοπική αγορά αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αντισταθμιστικά οφέλη’’, κατέληξαν.

Πηγή: energypress.gr